Ekonomija

NEZADOVOLJNI RADNICI U NEMAČKOJ: Povećanje minimalca od 82 centa nazvano "lošom šalom"

Ministar za rad Hubertus Hajl potpisao je uredbu o minimalcu prema predlogu zajedničke komisije poslodavaca i zaposlenih za minimalnu zaradu za 82 centa

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemačka vlada je ove srede formalizovala odluku o povećanju zakonski garantovane minimalne plate za 82 centa, na 12,82 evra po satu. Prvi deo ovog povećanja stupa na snagu u januaru i iznosiće 12,41 evro, a drugi deo biće početkom 2025. godine.

Ministar za rad Hubertus Hajl potpisao je uredbu o minimalcu prema predlogu zajedničke komisije poslodavaca i zaposlenih za minimalnu zaradu, kako je bilo i očekivano. Ukupno povećanje podudara se sa stopom od 6,8 odsto. Radnički predstavnici u komisiji nisu bili zadovoljni predlogom, odbacili su ga i zatražili veće povećanje, ali su bili nadglasani, piše nemački haufe.de.

Ovim povećanjem nisu zadovoljni ni pojedini političari vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Šolca, Zelenih i liberalne FDP.

Zamenik šefa parlamentarnog kluba Zelenih Andreas Audreč je agenciji dpa poručio da povećanje "nije ništa više od loše šale'' i zaključio da ljudi koji obavljaju teške poslove zaslužuju mnogo više.

Prethodno povećanje 1. oktobra 2022.

Zakonska minimalna zarada od 12 evra po radnom satu važi u Nemačkoj od 1. oktobra 2022. godine. Savezni parlament je usvojio zakon o povećanju minimalne zarade.

Audreč je kritikovao komisiju, jer je prvobitno najavila jednoglasan dogovor, a zatim od toga odstupila. Komisija je i prošlog meseca pretrpela kritike iz istog razloga od strane Šolca, zahtevajući da odluke o plati ubuduće budu rezultat dogovora sa konsenzualnom podrškom.

Komisija za minimalnu zaradu donosi odluke

Odluku o povećanju minimalne zarade obično donosi nezavisna komisija za minimalnu zaradu koja je posebno formirana u tu svrhu. Cilj je donošenje odluka oslobođenih političkog uticaja i postavljanje iznosa svake dve godine. Pored predsednika, komisiju čini po tri predstavnika sindikata i poslodavaca, kao i dva savetodavna naučnika.

Prilikom preporuke nivoa minimalne zarade, komisija se oslanja na trendove kolektivnih pregovora. Sledeće povećanje sa efektom od 1. januara 2024. i 1. januara 2025. ponovno je bilo "u njihovim rukama". 

Zakonska minimalna zarada generalno se primenjuje na sve zaposlene punoletne osobe. Minimalna zarada ne važi samo u nekoliko izuzetaka. Osobe koje su dugo nezaposlene nemaju pravo na minimalnu zaradu u prvih šest meseci nakon početka rada. Ne odnosi se ni na praktikante, za njih postoji minimalna naknada za obuku praktikanata. Čak i oni koji obavljaju obavezni ili dobrovoljni staž kraći od tri meseca ne mogu tražiti minimalnu zaradu. Osim toga, u nekoliko sektora postoje kolektivno ugovorene minimalne zarade koje su iznad zakonskog minimuma.

(EURACTIV.rs)