Ekonomija

TRI EVROPSKA GRADA UVODE ULAZNICE ZA TURISTE: Popularne destinacije za putovanja ubuduće će naplaćivati ulaz

Autor Milena Antonijević

Venecija, Valensija i Barselona će uvesti nove turističke takse tokom 2023. godine, što je potez za koji su neke turističke organizacije upozorile da će biti štetan po ovu privrednu granu.

epa10356729 People walk on Piazza San Marco in the rain but rather dry from high tide thanks to MOSE, in Venice, Italy, 09 December 2022. Venice's MOSE flood barriers on 09 December saved the city from flooding again. A 102 cm acqua alta flood at the lagoon city's port mouth was cut to just 62 cm in the city centre, meaning shallow instead of sever flooding. EPA-EFE/Andrea Merola ITALY OUT
Izvor: EPA/Andrea Merola/ANSA

Venecija, Valensija i Barselona će uvesti nove turističke takse tokom 2023. godine, što je potez za koji su neke turističk organizacije upozorile da će oštetiti turističku privredu.

Neke od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi već naplaćuju sopstvenu turističku taksu u pokušaju da ograniče „preterani turizam".

Usledio je spor oko turističke takse EU. Prema planu EU, svi turisti koji nisu iz EU moraće da plate 7 evra za ulazak bez viza - i to se mora obnavljati svake tri godine.

Stopa, nazvana Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), primenjivaće se na one koji posećuju šengenski prostor od novembra ove godine. ETIAS naknada bi bila povrh svake lokalne turističke takse u zemlji ili regionu posete.

To će omogućiti ljudima bezvizni ulazak do 90 dana, tokom kojih posetiocima nije dozvoljeno da rade ili uče, ali mogu da se „uključuju u poslovne i turističke aktivnosti", navodi se na veb stranici informacija o šengenskim vizama.

ETIAS će važiti do tri godine, i računaće se za višestruke unose. Oni mlađi od 18 i stariji od 70 godina biće oslobođeni plaćanja takse.

Pored ove naplate, turisti bi uskoro mogli da se suoče sa značajnim dodatnim naknadama po noći, posebno u Veneciji, gde bi predložena taksa koštala dnevne posetioce od 3 do 10 evra za ulazak u grad.

Ovaj porez je više puta odlagan, poslednji put u decembru 2022, delom zbog protesta lokalnog stanovništva koji strahuje da će odvesti turiste na druga mesta.

Grad već naplaćuje taksu za noćenje za posetioce između 1 i 5 evra po noći. Nova dnevna stopa je pomerena najmanje do juna 2023.godine.

Sve veći broj španskih regiona takođe naplaćuje svaku noć provedenu u hotelskom smeštaju a Valensija će krajem godine uvesti potpuno novu turističku taksu.

Turisti će morati da plate od 50 centi do 2 evra u zavisnosti od vrste smeštaja koji koriste, od kampovanja do hotela.

U Barseloni, glavnom gradu Katalonije, već je na snazi taksa za posetioce, ali će se ove godine povećati.

Taksa, koja je prvi put uvedena 2012. godine, znači da turisti moraju da plate i regionalnu turističku taksu i dodatnu naknadu za grad.

Katalonija naplaćuje do 3,25 evra po noći u zavisnosti od vrste smeštaja, pokazuju nedavni podaci, dok će cena u Barseloni porasti na 2,75 evra od aprila, sa drugim povećanjem u aprilu 2024. na 3,25 evra.

Drugi gradovi širom Evrope već imaju noćnu taksu za posetioce. U Briselu će se turistima naplaćivati oko 7,50 evra po noći po sobi.

Prag, Berlin, Hamburg, Budimpešta i Amsterdam su takođe među onima za naplatu.

U drugim zemljama kao što je Francuska, porez se naplaćuje turistima bez obzira na lokaciju.

U većini slučajeva, naknade se primenjuju automatski i uključene su u troškove rezervacije smeštaja.

Kosta del Sol je objavila burnu poruku „ostavite turizam na miru", dok strahovi rastu oko nove turističke takse širom EU.

Turistički lideri rekli su da su potpuno protiv ideje koja bi mogla da primora Britance da plate dodatnih 7 evra (6,20 funti) svaki put kada žele da odu na odmor u Španiju.

U jasnoj poruci EU, jedan od vodećih političara Kosta del Sol rekao joj je da prestane da se meša i ostavi Španiju da sama upravlja svojim turističkim poslovima.

Turistička organizacija Mesa del Turismo oglasila je hitno upozorenje o gubitku miliona Britanaca ako Evropska unija uvede novu turističku taksu.

Grupa kaže da bi to mogao biti veliki problem za Španiju, opisujući potencijalnu novu optužbu kao "pretnju".

Francisko Salado, predsednik pokrajinskog saveta Malage, takođe se izjasnio protiv poreza EU. On je rekao da je turizam ekonomski motor Malage i Andaluzije i kritikovao potencijalni porez.

Dodao je: „Prestanite da izmišljate. Svaki put kada uvedemo neki proizvod, to radimo jer poboljšavamo kvalitet turizma i na kraju, namet ne poboljšava kvalitet.

Još jedna zabrinutost koju je Mesa iznela je zbog Lufthanzinog plana da rimski aerodrom Fjumićino pretvori u svoje novo čvorište za interkontinentalne rute ka Aziji, Americi i Africi.

Grupa je istakla: „Ovaj potez bi potkopao čvorište Madrid Barahas, koje trenutno koncentriše vazdušni saobraćaj sa Latinskom Amerikom i, shodno tome, smanjilo bi relevantnost španskog brenda."


(EURACTIV.rs)