Ekonomija

NEMCI VIŠE NE KUPUJU OVE PROIZVODE: Sve više cene u prodavnicama "ubile" interesovanje kupaca

Pre četiri godine je 31 odsto ispitanih u Nemačkoj reklo da ne može finansijski da priušti ekološki održive proizvode, a sada taj procenat iznosi 48 odsto

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nemci sve manje kupuju ekološki prihvatljive ili društveno odgovorne proizvode, pokazali su rezultati najnovije ankete nemačke agencije za istraživanje tržišta GfK.

Pre četiri godine je 31 odsto ispitanih građana u Nemačkoj reklo da ne može finansijski da priušti ekološki održive proizvode, a sada taj procenat iznosi 48 odsto, prenosi Viršaftsvohe, citirajući agenciju iz Nirnberga.

GfK smatra da je pad interesovanja za ove proizvode odraz ekonomske neizvesnosti i uporne inflacije.

"Trenutna situacija pokazuje da održiva potrošnja sve više postaje pitanje prihoda", objašnjava ekspert GfK Petra Ziptic.

Ljudi sa mesečnim neto prihodom domaćinstva od 4.000 evra ili više su najviše raspoloženi da kupuju ekološke ili društveno odgovorne proizvode.

Prema istraživanju, 73 odsto Nemaca veruje da sopstvenim ponašanjem mogu doprineti zaštiti klime i životne sredine, ali mnogi potrošači sve više sumnjaju u sopstvenu efikasnost.

"Skoro polovina učesnika studije je uverena da životnoj sredini ne pomaže ako se oni ponašaju na ekološki odgovoran način, dok drugi potrošači ignorišu ovo pitanje, navela je Ziptic.

Koliko Nemci uštede za mesec dana?

Cene u Nemačkoj su visoke i još rastu, ali su građani u prvoj polovini ove godine uštedeli otprilike koliko i prošle, iznad međunarodnog proseka, pokazuje studija iz oktobra.

Stopa štednje je 11,3 odsto, što znači da prosečni stanovnik Nemačke sačuva 11,3 evra na svakih 100 evra neto prihoda, odnosno 260 evra mesečno, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

Stopa štednje je bila za oko šest odsto viša u vreme pandemije, u prvoj polovini 2020. i 2021. Tada je mnogima ostalo više novca, pošto se, na primer, nije putovalo i nisu radili ugostiteljski objekti i sportski centri.

Međutim, ko koliko štedi ipak zavisi od visine prihoda, sklonosti štednji i životne situacije, rekli su statističari ističući da su razlike očigledne. Neki su mogli da uštede mnogo, a drugima na kraju meseca nije ostalo ništa. Mnoga domaćinstva pogađaju stalno visoke cene životnih namirnica.

(EURACTIV.rs)