Ekonomija

SVETSKI LIDER U PROIZVODNJI PELETA PAO U MILIONSKE DUGOVE: Hoće li uticati na nestašicu ove grejne sezone?

Kompanija je zabeležila gubitak od 85,2 miliona dolara u trećem tromesečju i razmatra saradnju sa savetnicima na sveobuhvatnom pregledu svoje strukture duga

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Najveći svetski proizvođač peleta za elektrane upozorio je da možda neće moći da nastavi sa radom nakon porasta gubitaka, a upozorenje je stiglo na početku ovogodišnje grejne sezone. Akcije kompanije sa sedištem u Merilendu pale su za 79%, što je njihov najveći pad u toku dana. Brza rasprodaja je izazvala višestruka zaustavljanja trgovanja akcijama u vezi sa nestabilnošću i povukla ih na novi minimum.

Kompanija "Enviva" je zabeležila gubitak od 85,2 miliona dolara u trećem tromesečju i razmatra saradnju sa savetnicima Lazard Ltd., Alvarez & Marsal i Vinson & Elkins LLP na sveobuhvatnom pregledu svoje strukture duga, navodi se u saopštenju od četvrtka. Kompanija je takođe imenovala glavnog finansijskog direktora Glena Nunciatu da zameni glavnog izvršnog direktora Tomasa Meta, koji je i dalje predsednik kompanije.

Gubitak kompanije, više od četiri puta veći nego u istom kvartalu prošle godine, dolazi kada se "Enviva" bori sa likvidnošću i značajnim operativnim izazovima u svojim fabrikama peleta. Kompanija je svoje proizvode pozicionirala kao čistiju alternativu gorivima poput uglja za proizvodnju električne energije. Nove elektrane na biomasu su planirane ili su nedavno otvorene u oblastima uključujući SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Japan i Obalu Slonovače.

Vilijam Štraus, analitičar tržišta biomase u kompaniji FutureMetrics LLC, rekao je da Enviva oseća bol od poslova sklopljenih po niskim cenama koje ostavljaju malo prostora za spoljne šokove.

Vodeći svetski proizvođač

"Enviva" je ključni snabdevač "Drak Group Plc", koji proizvodi skoro 10% električne energije u Velikoj Britaniji i najveći je svetski potrošač drvenih peleta. "Drak" takođe ima sopstvenu flotu fabrika peleta u SAD i Kanadi.

"Malo je verovatno da će prestati da proizvode. Međutim, potencijal za restrukturiranje je stvaran", rekao je.

Kompanija je upozorila da može biti u suprotnosti sa nekim od uslova kreditne linije sa visokim obezbeđenjem u vrednosti od 570 miliona dolara, potencijalno čim datum izveštavanja na kraju godine. Od 30. septembra povukla je pun iznos sredstava.

Izuzetne obveznice kompanije od 750 miliona dolara koje dospevaju 2026. biće uključene u pregled strukture kapitala, saopštila je kompanija.

Ove novčanice od 6,5% pale su za 31,75 centi na dolar da bi se trgovale na 32,5 centi u četvrtak ujutro, navodi Trace. Prinos sada iznosi više od 72%.

Obveznice Graanul Investa, dobavljača peleta sa sedištem u Estoniji, pale su za 4,4 centa u odnosu na evro na 66,4 centa, prema podacima koje je prikupio Blumberg. Postavljeni su za najveći dnevni pad od izdavanja obveznica 2021.

U Srbiji cene variraju

Prema informacijama koje je objavila Agencija za energetiku Srbije, za predstojeću grejnu sezonu, domaćinstva u Srbiji će imati različite troškove energije u zavisnosti od izbora grejnog sistema.

Međutim, miholjsko leto uticalo je i na kupovinu ogreva, pa sa stovarišta poručuju da ne pamte ovako slabu trgovinu tokom septembra i oktobra.

Kada je reč o cenama, one su na nivou prošlogodišnjih, pa je pelet od prošlogodišnjih 40 hiljada dinara snižen na 30. Što se tiče snabdevenosti, ima ga dovoljno, tako da građani ne treba da brinu.

Prošlogodišnja nestašica ove godine nije realan scenario jer je u 2022. godini cena peleta bila nerealna i izazvana "psihološkim faktorima", pa je nagla kupovina stvorila destabilizaciju na tržištu.

(EURACTIV.rs)