Ekonomija

RUSIJA IZBAČENA IZ VAŽNE MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE: Više nema pristup, ali mora da ispunjava finansijske obaveze

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Rusija je izbačena iz Radne grupe za finansijsku akciju, nema više pristup ali mora da ispunjava obaveze. Ovo je odluka bez presedana u okviru te grupe.

Izvor: EPA/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Radna grupa za finansijsku akciju (FATF) pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj izbacila je Rusiju u petak zbog napada te zemlje na bezbednost, sigurnost i integritet globalnog finansijskog sistema.

U pitanju je odluka bez presedana u okviru FATF, i odobrile su je sve zemlje članice na plenarnoj sednici održanoj u petak. Predsednik FATF, T. Radža Kumar rekao je da je invazija Rusije na Ukrajinu "narušila obaveze prema međunarodnoj saradnji i međusobnom poštovanju" koje se nalaze u srcu principa ove organizacije.

"Sve jurisdikcije moraju budno da prate pretnje po integritet, bezbednost i sigurnost međunarodnog finansijskog sistema, koje dolaze iz napada Rusije na Ukrajinu. Potrebno je i preduzimati neophodne akcije", rekao je on.

Od početka rata u Ukrajini, FATF je preduzela mere da ograniči ruski uticaj unutar organizacije. Moskva je bila sprečena da preuzme uloge predvođenja ili savetovanja, da učestvuje u odlučivanju ili postavljanju standarda. Ruski zvaničnici su takođe bili sprečeni da prisustvuju sastancima uživo ili virtualno.

Odluka o suspenziji članstva sprečiće ruske zvaničnike i da pristupe bilo kojim dokumentima vezanim za rad FATF, ali se i dalje očekuje da Rusija doprinosi finansijski i preuzima odgovornost prema svojim obavezama poštovanja preporuka FATF, saopštila je ta organizacija.

FATF u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj predvodi globalne poteze protiv pranja novca i terorizma. Promoviše globalne standarde kroz niz međunarodnih preporuka i sprovodi evaluacije pravnih okvira zemalja.

Poslednja takva evaluacija Rusije obavljena je 2019. godine, i tada je ocenjeno da Rusija "duboko razume" rizike pranja novca i finansiranja terorizma, i da je uspostavila zakone kako bi adresirala te rizike.

"Ali, potrebno je da se istraga i gonjenje na osnovu slučajeva pranja novca prioritizuju, naročito kada je u pitanju pranje novca u inostranstvu", pisalo je tada u izveštaju.

Odluka o izbacivanju Rusije stigla je dan nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom zahteva da se Moskva povuče iz rata i obustavi napade. Na sednici je ruski izaslanik napravio skandal prekinuvši minut ćutanja za žrtve rata.

(EURACTIV.rs)