Ekonomija

SVETSKI POZNATA KOMPANIJA PRED BANKROTOM: Proglasila stečaj zbog nekoliko milijardi duga

Kako se navodi u saopštenju, kompanija duguje skoro 19 milijardi dolara, što predstavlja novi pad nakon duge borbe da se oporavi od pandemije

Izvor: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Kompanija za nekretnine "WeWork", koja je novosnovanim kompanijama i frilenserima iznajmljivala stanove, podnela je zahtev za bankrot u SAD, koji je usledio nakon godina borbe za co-working kompaniju.

Kako se navodi u saopštenju, duguje skoro 19 milijardi dolara, što predstavlja novi pad za kompaniju koja se borila da se oporavi od pandemije. 

Kompanija sa sedištem u Njujorku, čija trenutna vrednost imovine iznosi 15 milijardi dolara, navodi da je postigla dogovor o restrukturiranju sa poveriocima koji predstavljaju otprilike 92 odsto njenog osiguranog duga i da će optimizovati kancelarijski prostor.

WeWork, poznat je po , po fleksibilnim uslovima za novoosnovane kompanije i frilensere, smatrao se kao budućnost kancelarije, ali kompanija se oslanjala na brzi rast kako bi prikrili visoke troškove.

"WeWork Inc. podneo je zahtev za zaštitu prema 11. poglavlju Stečajnog zakona SAD i nameravaju da pokrenu postupak priznavanja u Kanadi," navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da su njegovi prostori ostali "otvoreni i operativni" širom sveta i da prijava stečaja ne utiče na lokacije i franšize izvan SAD i Kanade.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Kao deo podnošenja zahteva kompanija traži mogućnost da odbije zakupe određenih lokacija, koje su uglavnom neoperativne, a svi su unapred obavešteni o tome.

Izvršni direktor Dajvid Toli rekao je da je "duboko zahvalan na finansijskoj podršci dok zajedno radimo na jačanju strukture kapitala i ubrzavanju ovog procesa kroz sporazum o potpori restrukturiranja".

"I dalje smo predani ulaganju u naše proizvode, usluge i vrhunski tim zaposlenih kako bismo podržali našu zajednicu," dodao je.

Podsetimo, propadanje kompanije je trajalo godinama, nakon što se borila da se oporavi od neuspešnog IPO-a 2019. U to vreme, papirologija na listi otkrila je veće gubitke od očekivanih i potencijalne sukobe interesa u vezi sa osnivačem kompanije i tadašnjim izvršnim direktorom Adamom Neumann.

Kompanija je na kraju izašla na berzu dve godine kasnije sa procenom od oko 9 milijardi dolara, ali je nastavila da troši novac i borila se da zadrži članove koji plaćaju iznajmljivanje stolova u kancelarijskim prostorima WeWork-a.

U avgustu je kompanija saopštila da „postoji značajna sumnja“ u njenu sposobnost da ostane u poslu, pošto je otkrila plan za preokret kako bi ojačala svoje finansije.
WeWork je ostvario gubitak od 694 miliona dolara u prvoj polovini ove godine, što je poboljšanje u odnosu na gubitak od 1,1 milijardu dolara koji je prijavio za prvih šest meseci 2022.

(EURACTIV.rs)

Kako se navodi u saopštenju, duguje skoro 19 milijardi dolara, što predstavlja novi pad za kompaniju koja se borila da se oporavi od pandemije. Prema procenama, imovina WeWorka trenutno vredi 15 milijardi dolara