Ekonomija

LIDERI SVETSKE EKONOMIJE UPOZORAVAJU NA "OPASNA VREMENA": Nudi li neko od njih rešenje za izlazak iz krize?

Od pandemije korona virusa do sukoba u Ukrajini, a sada i onog između Izraela i Palestine, mnogo je potresa na globalnom nivou koji su direktno i indirektno uticali na svetsku ekonomiju

Izvor: Xavier Lejeune/European Union, 2020

Od pandemije korona virusa do sukoba u Ukrajini, a sada i onog između Izraela i Palestine, mnogo je potresa na globalnom nivou koji su direktno i indirektno uticali na svetsku ekonomiju. Međutim, prognoze lidera iz ove oblasti nisu nimalo svelte i ne govore da idemo u pravcu izlaska iz krize.

"Ovo su izuzetno neizvesna vremena s brojnim rizicima koji prete globalnoj ekonomiji", glasila bi zajednička poruka ako bismo sabrali sve one koje su se čule u poslednjih nekoliko dana.

Bill Ackman, (Pershing Square ) reagujući na aktuelnu situaciju u svetu rekao je da je verovao da investitori sve više biraju obveznice kao sigurno utočište kao sigurno utočište zbog rastućih geopolitičkih rizika, od kojih je poslednji rat Izrael-Hamas.

"Previše je rizika u svetu da bi ostale kratke obveznice po trenutnim dugoročnim stopama", rekao je Ekman u postu na Ks, ranije poznatom kao Tviter.

On je takođe dodao da ekonomija usporava brže nego što pokazuju nedavni podaci

Ne tako sjajne prognoze dao je i Adžaj Banga, predsednik Svetske banke, koji je upozorio na opasnost uzrokovanu povećanjem troškova zaduživanja širom sveta, što može dodatno usporiti globalnu ekonomiju.

Izvor: EPA-EFE/Jalal Morchidi

"Prinosi od desetogodišnjih američkih obveznica prešli su na kratko pet odsto, to je nivo koji još nismo videli", rekao je Banga, skrenuvši pažnju na porast troškova zaduživanja širom sveta koji preti da dodatno uspori svetsku ekonomiju.

On je naglasio da se rizici menjaju i da se ne treba koncentrisati samo na jedan problem i ignorisati ostale.

Šef JP Morgan Chase, Džejmi Dajmon, takođe je izrazio zabrinutost, nazivajući ovaj trenutak možda najopasnijim u poslednjim decenijama. On je naglasio vojne sukobe u Ukrajini i napade Hamasa na Izrael kao faktore koji mogu imati dugoročne posledice na tržišta energije, hranu, globalnu trgovinu i geopolitičke odnose.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Dajmon je istakao i rastući državni dug i rekordni mirnodopski fiskalni deficit kao rizike koji povećavaju verovatnoću visokih inflacija i kamatnih stopa. On je kritikovao centralne banke zbog grešaka u procenama kretanja inflacije i izrazio zabrinutost zbog mogućnosti značajnog povećanja kamatnih stopa.

(EURACTIV.rs)