Ekonomija

KINESKO-AMERIČKA EKONOMSKA RADNA GRUPA ODRŽALA SASTANAK: Kanal diskusije u pitanjima bilateralne ekonomije i politike

Autor Milena Antonijević

Zvaničnici Sjedinjenih Država i Kine održali su dvočasovni virtuelni sastanak kako bi razgovarali o domaćim i globalnim makroekonomskim kretanjima, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD, nazvavši sastanak „produktivnim i sadržajnim“.

Izvor: EPA/EFE/XINHUA / GAO JIE

Veze između dve najveće svetske ekonomije su zategnute poslednjih godina zbog brojnih pitanja uključujući Tajvan, poreklo pandemije COVID-19, optužbe za špijuniranje, pitanja ljudskih prava i trgovinske tarife.

Visoki zvaničnici obe strane sastajali su se poslednjih meseci kako bi postavili temelj za očekivani sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga u San Francisku u novembru.

Ključne poruke

„Sada su Sjedinjene Države i Narodna Republika Kina održale prvi sastanak Ekonomske radne grupe (EVG), koja služi kao stalni kanal za diskusiju i olakšavanje napretka u pitanjima bilateralne ekonomske politike“, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da su dve strane imale "duboke, iskrene i konstruktivne" razgovore, kao i da su razgovarali o bilateralnoj saradnji u "rešavanju globalnih izazova".

Obe strane će nastaviti da održavaju komunikaciju, saopštilo je ministarstvo.

Američki i kineski zvaničnici su takođe istakli da postoje i pitanja oko kojih su zabrinuti, navodi se u izjavama dveju strana, ali bez preciziranja.

Sastanak su vodili visoki zvaničnici Ministarstva finansija SAD i kineskog ministarstva finansija.

EVG je pokrenuta prošlog meseca nakon posete američke sekretarke finansija Dženet Jelen  Pekingu Pokrenut je paralelno sa finansijskom radnom grupom, koja će svoj prvi sastanak održati 25. oktobra.

Kontekst

Ekonomski sastanak je usledio nakon drugih angažmana na visokom nivou između dve zemlje poslednjih meseci, u kojima su Kinu posetili američki zvaničnici poput državnog sekretara Entonija Blinkena u junu, Jelen u julu i sekretarke za trgovinu Gine Raimondo u avgustu.

Nedavno se Blinken sastao sa kineskim potpredsednikom Hanom Džengom u Njujorku, a američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem na Malti.

Predstojeća poseta

Najviši kineski diplomata Vang Ji otputovaće u Sjedinjene Države kasnije ove nedelje, potvrdili su zvaničnici Bajdenove administracije. Dugo očekivana poseta dolazi usred rastućih tenzija na Bliskom istoku, za koje se američki zvaničnici nadaju da bi Peking mogao da pomogne u obuzdavanju.

Vang će posetiti Vašington od 26. do 28. oktobra i sastati se sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika Džoa Bajdena Džejkom Salivanom, a da li će se sastati sa Bajdenom, ostaje neizvesno.

Ovo putovanje će biti lični angažman na najvišem nivou uoči očekivanog sastanka američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga u San Francisku u novembru.

Nastavljamo da verujemo da je direktna diplomatija licem u lice najbolji način za pokretanje izazovnih pitanja, rešavanje pogrešne percepcije i pogrešne komunikacije i traženje mogućnosti za saradnju sa Kinezima tamo gde se naši interesi ukrštaju", rekao je jedan od zvaničnika.

Poseta takođe dolazi kada Hamasovi napadi i odgovor Izraela dominiraju globalnim naslovima, i dok se ruski rat u Ukrajini nastavlja.

Vašington šalje vojnu pomoć Izraelu i Ukrajini, dok je Peking postao bliži Rusiji otkako je počeo rat u Ukrajini i poziva na prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Razgovaraće se i o ratu između Izraela i Hamasa i o ratu Rusije u Ukrajini, rekao je drugi zvaničnik, dodajući da će SAD „pokušati da nateraju Kineze da zauzmu konstruktivniji pristup i jednom i drugom".

Blinken je, tokom svog prošlonedeljnog puta na Bliski istok, imao telefonski razgovor sa Vangom tražeći od njega da iskoristi uticaj Pekinga u regionu kako bi osigurao da se sukob ne širi.

Kina je dosledno pozivala na uzdržanost i prekid vatre kao odgovor na izraelsko bombardovanje Gaze nakon napada Hamasa u kojima je ubijeno 1.400 Izraelaca, ali je takođe zaoštrila kritike Izraela.

Teritorijalni sporovi u Južnom i Istočnom kineskom moru takođe će biti na dnevnom redu tokom Vangove posete, rekli su američki zvaničnici, dodajući da je Vašington duboko zabrinut zbog „destabilizujućih i opasnih akcija" Kine u Južnom kineskom moru.

(EURACTIV.rs)