Ekonomija

ŠTA JE NAJVEĆA PRETNJA SVETSKOJ EKONOMIJI? Predsednik Svetske banke upozorio na sukobe, u igri i drugi rizici

Geopolitičke tenzije pojačane bliskoistočnim sukobom trenutno predstavljaju najveću pretnju svetskoj ekonomiji, ali su u igri i drugi rizici, rekao je u utorak predsednik Svetske banke Adžaj Banga.

Izvor: EPA-EFE/Jalal Morchidi

Rat Izraela i Hamasa može da ima "ozbiljne" ekonomske posledice, upozorio je predsednik Svetske banke Adžaj Banga.

"Desetogodišnji prinos Sjedinjenih Američkih Država je juče na kratko prešao pet odsto, ovo su stvari koje nismo videli. Dakle, da, to vreba u senci", rekao je Banga, aludirajući na porast referentnih vrednosti za troškove zaduživanja širom sveta što dodatno preti usporavanjem privrede.

"A onda, koliko dugo do sledeće pandemije?" Banga je rekao tokom događaja na godišnjoj Inicijativi za buduće investicije (FII) u Rijadu.

"Toliko se toga dešava u svetu i sa svetskom geopolitikom – ratovi koje vidite i ono što se nedavno dogodilo u Izraelu i Gazi. Na kraju krajeva, kada sve ovo spojite, mislim da će uticaj na ekonomski razvoj biti još ozbiljniji", rekao je on.

Rizici se obično pomeraju, ističe.

"Tako da bih bio veoma oprezan sa fiksiranjem na jedan problem i ignorisanjem drugih".

Banga je rekao da iako sve u razvijenom svetu izgleda bolje nego što se očekivalo pre izvesnog vremena, "mislim da smo u veoma opasnom trenutku".

On je rekao da su investicije privatnog sektora potrebne ekonomijama u razvoju, ali politički rizici u nekim od ovih zemalja ostaju prepreka.

"Jedan bilion dolara je potreban samo za obnovljivu energiju tržištima u razvoju. Nema dovoljno novca u državnim kasama, pa čak ni u multilateralnim razvojnim bankama, moramo da uključimo privatni sektor sa njihovim kapitalom. I to je najveći zadatak koji je pred nama", rekao je on.

(EURACTIv.RS)