Ekonomija

HRVATSKA I SLOVAČKA I DALJE REKORDERI PO INFLACIJI U EVROZONI: U septembru donekle oslabili inflatorni pritisci

Autor Milena Antonijević

Veću godišnju stopu inflacije od Hrvatske, u septembru su u EU, osim Slovačke, imale samo Mađarska, Rumunija, Češka i Poljska, pokazuju podaci Eurostata

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Hrvatska je i u septembru imala šestu po veličini stopu inflacije u Evropskoj uniji, i drugu među članicama evrozone, pokazuju novi podaci eurostatističara. Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj je u tom mesecu iznosila 7,4 posto.

Inflacija u Hrvatskoj i dalje znatno veća od proseka na nivou EU i evrozone

Iako je ta stopa manja nego u avgustu, koja je, prema podacima Eurostata, iznosila 8,4 posto, stopa inflacije u Hrvatskoj i dalje je među najvećima u EU i evrozoni te je znatno veća i od proseka evrozone i EU.

Naime, veću stopu inflacije od Hrvatske i u septembru su imale Mađarska, 12,2 posto, zatim Rumunija, 9,2 posto, pa Slovačka, devet posto, te Češka, 8,3 posto, i Poljska, 7,7 posto.

Od njih, samo je Slovačka članica evrozone, dok Mađarska, Rumunija, Češka i Poljska imaju svoje nacionalne valute.

U svim spomenutim članicama u septembru je došlo do slabljenja inflacijskih pritisaka u odnosu na kolovoz. Uprkos tome, te zemlje su i dalje na vrhu EU po dinamici rasta cena.

Rumunija izbila na drugo mjesto inflacijske skale EU

Ipak, u odnosu na avgust, a i ranije mesece, došlo je do promene pozicija zemalja na inflacijskoj skali EU.

Mađarska je po visini stope inflacije i dalje na prvom mestu, ali na drugo mesto je u septembru izbila Rumunija, dok je u avgustu drugo mesto zauzimala Češka. Treće mesto i dalje "suvereno" drži Slovačka, članica evrozone s najvećom stopom inflacije, dok je na četvrto mesto pala Češka. Poljska je u septembru pala na peto mesto po visini inflacije u Uniji, a u avgustu je bila četvrta, pokazuju podaci Eurostata.

(EURACTIV. rs)