Ekonomija

EVROPA ODLAŽE UVOĐENJE ETIAS-a ZA 2025: Neke takse ipak ne možete izbeći u mnogim evropskim gradovima

Autor Milena Antonijević

ETIAS program ukidanja viza će stupiti na snagu 2025. godine, godinu dana kasnije nego što je planirano. ETIAS će se, međutim, pridružiti bezbrojnim smeštajnim i „turističkim taksama" koje se već naplaćuju širom Evrope.

Izvor: EPA-EFE/Giuseppe Lami

U četvrtak, 19. oktobra, eu-LISA ,agencija EU odgovorna za predstojeći digitalni sistem ulaska/izlaska i ETIAS, obavestila je ministre da im je potrebno više vremena da sprovedu promene.

Sistem ulaska/izlaska, centralna baza podataka koja prati nerezidente EU kada uđu u blok, sada će stupiti na snagu u drugoj polovini 2024. Nakon toga, program ETIAS će početi u prvoj polovini 2025. godine.

Kada bude lansiran, ETIAS će dozvoliti ulazak u zemlje EU od 7,70 dolara. Kao što naziv govori, to nije viza, to je sistem za posetioce iz zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u Evropu, da unapred registruju svoje posete. Onima kojima su trenutno potrebne vize za ulazak, one će i dalje će biti potrebne.

Iako mnogi građani SAD izgledaju šokirani ovim potezom, mogli bi biti iznenađeni što je sistem ETIAS napravljen po uzoru na ESTA program ukidanja viza, koji su uvele Sjedinjene Države 2009. godine.

I, naravno, građanima mnogih zemalja su potrebne „prave" vize za zemlje EU, što nije samo skup proces, već i dugotrajan.

ETIAS će se pridružiti bezbrojnim smeštajnim i „turističkim taksama" koje se već naplaćuju širom Evrope.

Kada će ETIAS stupiti na snagu?

Prvobitno planiran za početak u maju 2023., ETIAS je nekoliko puta odlagan. Do sada je bio odložen za 2024. godinu. To je sada odloženo, ponovo, do 2025. Ne možete da podnosite prijave unapred, tako da nema potrebe da brinete o registraciji za svoje mediteransko leto 2025.

Kome treba ETIAS ovlašćenje?

Državljani 60-ak zemalja koje nisu članice EU kojima trenutno nije potrebna viza za EU, kao što su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Singapur i UAE. Stanovnici EU su izuzeti, bez obzira na nacionalnost.

Onima kojima je trenutno potrebna viza za ulazak u EU, s druge strane, i dalje će biti potrebna viza.

Kako će to raditi?

ETIAS će se voditi na sličan način kao ESTA program Sjedinjenih Država. Putnici moraju da zatraže dozvolu za ulazak u EU pre putovanja putem jednostavnog onlajn procesa.

Koštaće 7 evra (7,70 dolara) i pokrivaće višestruke ulaske tokom tri godine, ili dok vaš pasoš ne istekne, šta god se prvo dogodi. To je jeftinije od ESTA, koji košta 21 dolar za dve godine.

Prijave bi trebalo da budu obrađene za „minut", a ogromna većina završena za 96 sati, predviđa EU.

Od nekih kandidata može biti zatraženo da dostave dodatne informacije ili dokumentaciju ili da učestvuju u intervjuu sa nacionalnim vlastima, što može potrajati i do dodatnih 30 dana. Predlaže se da ne rezervišete letove ili smeštaj dok ne dobijete potvrdu.

Koje druge turističke takse postoje u Evropi?

Većina gradova u kontinentalnoj Evropi sada naplaćuje „turističku taksu" za noćenje, obično se nekoliko evra dodaje na vaš račun na kraju vašeg boravka, mada se ponekad mora platiti u gotovini. Ako boravite u Airbnb-u, domaćini će to često uzeti od vas po dolasku.

Porezi obično idu u pravcu čuvanja javnih usluga na koje utiču posetioci, kao što su skupljanje smeća i čišćenje ulica. Amsterdam je, na primer, nedavno izdvojio dodatnih 7 miliona evra za svoju mrežu javnog prevoza. Takođe se obično naplaćuju samo za određeni period, obično do nedelju dana. Na taj način ćete biti nagrađeni ako ostanete duže.

Značajan izuzetak je Velika Britanija. Mančester je postao prvi grad u Velikoj Britaniji koji je uveo porez od 1 funti (1,30 dolara) na noćenje u martu 2023. Izgleda da će Edinburg uslediti, a Vels želi da uvede „naknadu za posetioce" za noćenje.

Šta ako ne prenoćim?

Tada ćete verovatno plaćati porez na noćenje gde god da ostanete, pošto većina evropskih zemalja naplaćuje ove poreze, iako su obično jeftiniji u manje popularnim gradovima. Ne zaboravite da turizam dodaje veliki teret destinacijama, često u zemljama i oblastima koje su znatno siromašnije od samih turista.

Šta je sa putnicima na krstarenju?

Krstarenja su notorno loša za životnu sredinu, kao i za gradove koji su preplavljeni putnicima na lučke dane - putnici koji troše dragoceno malo novca na destinaciji jer su već zbrinuti na brodu.

Neki gradovi su reagovali uvođenjem takse za dolazak putnika na krstarenje. Ako vaš brod pristaje u Barseloni 12 sati ili više, platićete 4,75 evra (regionalna taksa 3 evra i gradska doplata od 1,75 evra). Posetioci Amsterdama koji dolaze na krstarenje plaćaju 8 evra. Važi samo za čamce koji pristaju tokom dana - ako vaše krstarenje počinje ili se završava u Amsterdamu, ili ako prenoćite u gradu, izuzeti ste.

Međutim, nisu samo brodovi za krstarenje ti koji naplaćuju porez za dolazak morem. Italija ima „contributo di sbarco" ili doprinos za iskrcavanje koji putnici koji nisu rezidenti moraju platiti kada stignu, bilo javnim trajektom ili privatnim čamcem. Cenu određuju lokalne vlasti.

Da li su neki gradovi skuplji od drugih?

Izvor: EPA/Horacio Villalobos

Da - u suštini, što je mesto popularnije, više ćete platiti. Ostanite u Barseloni, na primer, i pored redovne turističke takse u Kataloniji, bićete u redu za „gradsku doplatu" nametnutu za boravak u glavnom gradu regiona.

Amsterdam naplaćuje 7% hotelske cene plus 3 evra po osobi po noći.

U Beču, to je 3,2% od ukupne cene sobe, bez doručka i poreza na promet, a zatim se oduzima 11% ostatka. Ispada oko 2,5%.

U Portugalu, tri opštine na obali Algarvea punoj turista naplaćuju turističku taksu: Faro, Vila Real de Santo Antonio i Olhao, koje su uvele taksu (1 evro zimi, 2 evra inače) 2023. godine.

Ono što je najvažnije, što je vaš smeštaj otmeniji, to više plaćate. U Rimu, na primer, boravak u hotelu sa tri zvezdice plaća se 4 evra za noćenje, ali hotel sa četiri zvezdice je 6 evra, a pet zvezdica 7 evra.

Izvor: EURACTIV/Aleksandra Vrbica

U Veneciji se taksa kreće od 1 evra po osobi po noći u hotelu sa jednom zvezdicom, do 5 evra u hotelu sa pet zvezdica. Porez se plaća samo za prvih pet noći, sa namerom da ljudi ostanu duže.

Izvor: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

A u Parizu se kreće od samo 0,20 evra za smeštaj sa jednom zvezdicom do 5 evra po osobi po noći u otmenom hotelu „palais".

U Francuskoj sveukupno, naknade se razlikuju i u zavisnosti od opštine i klase smeštaja, u rasponu od 0,20 evra do 4,20 evra van Pariza.

Dok ste u Grčkoj, to se radi isključivo prema vrsti smeštaja, sa troškovima u rasponu od 0,50 evra do 4 evra po sobi po noći.

Izvor: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Šta kažete na ulaznicu u Veneciju?

Mnogo kritikovani „contributo di accesso" ili ulaznica u Veneciju, koja je više puta odlagana otkako je prvi put predložena za 2019, sada je predviđena za 2024. Najavljene su naknade od 3 do 10 evra, u zavisnosti od perioda u kom dolazite.

Međutim, ova naknada je samo za jednodnevne izletnike, za koje se smatra da čine 90% broja posetilaca, malo doprinose lokalnoj ekonomiji, ali stvaraju mnogo problema u gradu. Ako ostajete preko noći, već ste platili noćnu „gradsku taksu" i bićete oslobođeni ove.

Da li to radi samo Evropa?

Ne. Mnoge američke države naplaćuju „takse za smeštaj", mnogi američki hoteli dodaju i „naknadu za odmaralište", koja čak ne ide ni zajednici.

Porezi su takođe standardni na Karibima, gde se obično dodaju hotelskim naknadama. Postoji ulazna taksa za turiste koji dolaze na Novi Zeland i taksa za odlazak za turiste koji odlaze iz Japana.

(EURACTIV.rs)