Ekonomija

MINISTAR PRIVREDE NAJAVIO NOVE INVESTICIJE: U Kragujevcu, Čačku i Nišu otvaranje 850 radnih mesta

Autor Milena Antonijević

Ministar privrede Slobodan Cvetković izjavio je da je Vlada Srbije na predlog resornog ministarstva dala saglasnost za zaključivanje ugovora sa dva značajna privredna društva, nemačkim „PWO SEE" i holandskim „Ariston Climate Solutions".

Izvor: foto: Vlada Republike Srbije

Cvetković je naglasio da se radi o direktnim investicijama čija ukupna vrednost ulaganja iznosi više od 19 milijardi dinara (približno 160 miliona evra), a ono što je posebno važno jeste otvaranje 850 novih radnih mesta u Kragujevcu, Čačku i Nišu.

Projekat uspostavljanja pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju u Kragujevcu i Čačku realizovaće privredno društvo „PWO SEE d.o.o.", dok će uspostavljanje pogona za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo u Nišu izvršiti privredno društvo „Ariston Climate Solutions d.o.o." Svilajnac, rekao je ministar privrede.

Prema saopštenju ministarstva, Cvetković je objasnio da je Privredno društvo „PWO SEE d.o.o." u vlasništvu nemačke kompanije „PWO AG" i bavi se proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila i dodao da grupacija posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj.

Ministar je ukazao da su glavna tržišta plasiranja proizvoda uglavnom zemlje Evropske unije, Kine i Meksika, istakavši da je u 2022. godini grupacija ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona evra i zapošljavala približno 3.000 radnika.

On je rekao da će „PWO SEE d.o.o." realizacijom investicionog projekta koji se odnosi na uspostavljanje pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju investirati 88 miliona evra i zaposliti više od 550 novih radnika u Kragujevcu i Čačku.

Cvetković je rekao da „Ariston Climate Solutions d.o.o." realizuje investiciju koja se odnosi na uspostavljanje pogona za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo u Nišu, čijim sprovođenjem će biti zaposleno najmanje 300 radnika do kraja 2027. godine i investirano 75 miliona evra do kraja 2026. godine.

Privredno društvo se bavi proizvodnjom električnih aparata za domaćinstvo i u vlasništvu je kompanije „Ariston Holding NV" Holandija, koja posluje u okviru „Ariston grupe", svetskog lidera u proizvodnji proizvoda za grejanje vode i prostora, komponenti i gorionika, sa tradicijom dugom devedeset godina, ukazao je ministar privrede.

Kako je naveo, kompanija poseduje pogone za proizvodnju komponenti za grejanje u Italiji, dok je u 2022. godini ostvarila konsolidovani prihod od približno 190 miliona evra i zapošljavala približno 10.000 radnika.

Prema njegovim rečima, proizvodi kompanije se plasiraju pod globalnim brendovima „Ariston", „ELCO" i „Volf" uglavnom u zemlje Evropske unije.

(EURACTIV.rs)