Ekonomija

KOLIKO ĆE NAS KOŠTATI OVA GREJNA SEZONA? Najjeftinije će proći domaćinstva sa drvima, sa strujom neće biti lako

Domaćinstva u Srbiji će imati različite troškove energije u zavisnosti od izbora grejnog sistema, od drva preko struje ili uglja i peleta

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema informacijama koje je objavila Agencija za energetiku Srbije, za predstijeću grejnu sezonu, domaćinstva u Srbiji će imati različite troškove energije u zavisnosti od izbora grejnog sistema. Najpovoljniju opciju predstavljaju domaćinstva koja koriste drva za grejanje, a ukupni trošak za prosečan stambeni prostor od 60 kvadrata iznosiće 56.000 dinara. Ova cena se postiže korišćenjem jeftinijeg drveta i efikasnih peći.

S druge strane, najviše troškove imaće domaćinstva koja se greju na struju, sa ukupnim iznosom od oko 200.000 dinara. Grejanje na drva, uz povoljne uslove nabavke i efikasne peći, predstavlja najisplativiju opciju. Domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo suočiće se sa troškom od 92.500 dinara.

Oni koji preferiraju pelet za grejanje mogu očekivati troškove od 84.600 dinara, pod uslovom da koriste efikasne peći namenjene ovom gorivu. Grejanje na prirodni gas ostaje povoljno sa troškom od 59.500 dinara, što je samo neznatno skuplje od grejanja na drva.

Troškovi grejanja na ugalj ostaju stabilni u odnosu na prethodnu sezonu i kreću se između 71.900 i 77.700 dinara, zavisno o vrsti uglja. Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći mogu očekivati troškove od 81.700 dinara, ali samo ukoliko koriste jeftiniju noćnu električnu energiju. Korišćenje skuplje električne energije tokom dva sata dnevno povećava troškove za 40%, dostižući iznos od 113.600 dinara.

Najveće troškove, oko 200.000 dinara, imaće domaćinstva koja se greju direktno na električnu energiju, propan butan gas i lož ulje. Ažurirane cene energenata pokazuju manji trošak za ugljen, drvo i pelet, dok su cene propan butan gasa i lož ulja neznatno niže. Preporuka Agencije za energetiku Srbije je da građani prilikom izbora načina grejanja traže stručnu pomoć, kao i da izoluju stambeni prostor i koriste energetski efikasne uređaje radi smanjenja ukupnih troškova grejanja.

(EURACTIV.rs)