Ekonomija

BUGARSKA JOŠ UVEK U "ČEKAONICI" EVROZONE: Pomeren datum prelaska na evro, nisu ispunjeni uslovi?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Bugarska neće preći na evro 2024. godine, određen je novi ciljani datum jer nisu ispunjeni uslovi.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Bugarska neće ući u evrozonu 1. januara 2024. godine, potvrdila je ministarka finansija Rosica Velkova. Novi planirani datum je 1. januar 2025. godine.

Bugarska je trebalo da govori o spremnosti da pređe na evro na sastanku Evrogrupa u ponedeljak, 13. februara, ali se to nije dogodilo iako je postojala tačka agende. Zvanično objašnjenje je da zemlja zaostaje u usvajanju neophodne legislative i ne ispunjava kriterijume vezane za inflaciju.

Održani su razgovori sa Evrogrupom kako bi se zatražila nova evaluacija spremnosti Bugarske, koja će biti održana ovog leta.

"Novi ciljani datum je 1. januar 2025, i procena Bugarske može se zatražiti ove godine", potvrdila je Velkova.

Bugarska se u "čekaonici" evrozone obavezala da će usvojiti više zakona, među kojima su Akt o ličnom bankrotu, promene u Aktu o pranju novca, kao i kodu osiguranja vezanom za evropski Zeleni karton.

Svi ovi dokumenti bili su pripremljeni i predstavljeni od strane privremene vlade, ali je skupština raspuštena pre nego što su usvojeni. Bugarska se nalazi u produženoj političkoj krizi nakon više neuspelih izbora i pokušaja da se oformi vlada.

(EURACTIV.rs)

Tagovi