Ekonomija

DA LI RECESIJA NEKIH EU ZEMALJA MOŽE DA POGODI SRBIJU? Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - "vezani smo za Evropu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da naša država očekuje "pristojan rast ove godine".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić prokomentarisao je činjenicu da je 10 zemalja Evropske unije navodno zvanično objavilo da su u recesiji. Kako je istakao, to svakako može da utiče na Srbiju, jer je zemlja dobrim delom vezana za EU, iako ove godine nešto manje u trgovinskoj razmeni nego prethodne.

"Prethodne nešto manje nego pre tri godine ali i dalje ubedljivo najznačajniji partner nam je EU. To je tržište za naše proizvode i zbog brojnih i njihovih, ali i drugih fabrika koje dolaze sa azijskog kontinenta, tako da krajnje tržište i ishodište za tu robu je zapadna Evropa i kada god oni imaju nižu potrošnju i recesiju naravno da mi to osećamo" rekao je predsednik, odgovarajući na pitanje novinara da li bi recesija u 10 EU zemalja mogla da utiče i na Srbiju.

Dodao je da Srbija očekuje pristojan rast ove godine, koji će biti na nivou onih koji u Evropskoj uniji imaju najviši rast, ili možda čak više od toga.

"Mi time smanjujemo razliku u stepenu razvoja između nas i njih, ali da je situacija jednostavna, posebno posle ovih poslednjih sukoba u Izraelu, naravno da nije, ali šta da radite ne možete da birate vreme u kom živite i ne možete uvek i u potpunosti da utičete na okolnosti kroz koje prolazite.

MMF prognoza

Podsetimo, Međunarodni monetarni fond je objavio nove prognoze o svetskoj ekonomiji. Kako su naveli, svetska ekonomija i dalje usporava, ali je opasnost od bolne recesije i masovne nezaposlenosti splasnula.

Slika ekonomskog oporavka je, kako navode, regionalno neujednačena. Među razvijenim ekonomijama, očekuje se da će američka ove godine imati rast od 2,1 odsto, što je poboljšanje od 0,3 procenta u odnosu na ranija očekivanja MMF, a 1,5 odsto u 2024, uz manji porast nezaposlenosti.

U Evropi je slika manje ružičasta zbog njene izloženosti sukobu u Ukrajini, viših cena energije i niže potražnja za njenim izvozom, izazvane usporavanjem u Kini.

Nakon rasta od 3,3 odsto u 2022, očekuje se da će proizvodnja u evrozoni usporiti na 0,7 odsto ove godine i na 1,2 odsto naredne, što je smanjenje od 0,2 i 0,3 odsto u poređenju sa julskim projekcijama MMF.

Najveća ekonomija u Evropskoj uniji, Nemačka, verovatno će ovu godinu završiti sa recesijom od 0,5 odsto, a u narednoj se očekuje rast od 0,9 odsto.

Dodatni rizici za svetsku ekonomiju uključuju produbljivanje krize na kineskom tržištu nekretnina i povećanje geopolitičkih tenzija, koje bi mogle ograničiti protok robe i doprineti novim skokovima cena.

Kada je u pitanju Srbija, Fond očekuje da će BDP Srbije u 2023. godini porasti dva odsto, dok se za narednu godinu predviđa rast od tri odsto.

(EURACTIV.rs)