Ekonomija

ITALIJA SE PROTIVI ZABRANI AUTOMOBILA NA BENZIN I DIZEL: Plan EU je „samoubistvo“ i poklon kineskoj industriji

Autor Milena Antonijević

Italija se oštro protivi evropskim planovima da se za 12 godina zabrani prodaja novih automobila na benzin i dizel, a ministar saobraćaja nazvao je brzi prelazak na električna vozila „samoubistvom“ i „poklonom“ kineskoj industriji.

Izvor: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Pravila koje je odobrio Evropski parlament zahtevaće da do 2035. godine proizvođači automobila moraju da postignu 100% smanjenje emisije ugljen dioksida, što bi onemogućilo prodaju novih vozila na fosilna goriva u bloku od 27 zemalja.

Taj plan je loše prošao u Italiji, gde se nalaze brendovi uključujući Fiat i Alfa Romeo, gde je automobilska industrija još uvek u velikoj meri fokusirana na tehnologiju motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

„Svima nam je stalo do vode, kvaliteta vazduha i čistije životne sredine ali to ne znači otpuštanje miliona radnika i zatvaranje hiljada preduzeća", rekao je Mateo Salvini, ministar saobraćaja koji vodi desničarsku stranku Liga.

Salvini, koji je i potpredsednik vlade, rekao je da je potrebno više vremena i više sredstava da bi se obezbedila glatka tranzicija.

Antonio Tajani, ministar inostranih poslova, ranije je nagovestio da će Rim nastojati da razvodjni ovaj cilj.

„Italija će izneti sopstveni kontra-predlog: ograničiti smanjenje na 90%, dajući industriji priliku da se prilagodi", rekao je Tajani, a prenosi Korijere dela sera.

Italijanska automobilska industrija zapošljava preko 270.000 radnika direktno ili indirektno i čini više od 5% bruto domaćeg proizvoda zemlje, pokazuju podaci automobilskog udruženja ANFIA.

Prema njihovim podacima, prodaja električnih automobila pala je za 27% prošle godine u Italiji, što čini samo 3,7% ukupnih registracija novih automobila.

Zemlje EU postigle su dogovor o zabrani automobila sa termalnim motorima u oktobru prošle godine, ali još uvek moraju formalno da stave pečat na pravila pre nego što ona stupe na snagu. Konačno odobrenje se očekuje u martu.

(EURACTIV.rs)