Ekonomija

DA LI JE UKRAJINSKA HRANA BEZBEDNA? Poljska i Slovačka zabrinute, Ukrajina traži da se ovo pitanje "ne politizuje"

Ukrajina ima efikasan sistem kontrole bezbednosti hrane i pesticida koji ne bi trebalo da se uvlači u političke prepirke oko izvoza žitarica, rekla je Olha Ševčenko, vršilac dužnosti šefa ukrajinskog tela za bezbednost hrane.

Izvor: EPA/ROMAN PILIPEY

U tekućim pitanjima oko ukrajinskog izvoza žitarica u EU i njihovog uticaja na susedne države, zemlje poput Poljske i Slovačke izrazile su zabrinutost u vezi sa usklađenošću ukrajinskih proizvoda sa fitosanitarnim standardima EU – to jest, pravilima o proizvodima za zaštitu bilja i njihovu bezbednost za zdravlje ljudi, životinja i životne sredine.

S druge strane, ukrajinska vlada je insistirala da je ukrajinska roba bezbedna i da je u skladu sa standardima EU.

Po mišljenju Ševčenko, koja vodi državnu službu Ukrajine za bezbednost hrane i zaštitu potrošača, insistiranje da trgovinski partneri moraju da se pridržavaju takvih standarda je normalno i razumljivo, ali ovo treba tretirati kao tehničko, a ne političko pitanje.

"Na primer, unutar Evropske unije postoje pravila koja moramo da ispunimo kada izvozimo – za nas je to potpuno razumljivo", rekla je ona u intervjuu za Euractiv, dodajući da Ukrajina ima obimne sisteme kontrole, uključujući laboratorijska ispitivanja i kontrole za testne serije i sirovine.

"Ali na kraju, SPS (sanitarne i fitosanitarne mere) ne mogu biti deo politike jer se radi o zdravlju ljudi", dodala je Ševčenko.

Proteklih meseci ukrajinski izvoz žitarica bio je u centru tenzija sa zemljama EU, čiji su se farmeri žalili da su istisnuti sa tržišta zbog priliva jeftinih proizvoda iz Ukrajine.

Posebno u Poljskoj, gde sredinom oktobra predstoje nacionalni izbori, pitanje žitarica postalo je dovoljno istaknuto da natera vladu da se pokoleba oko svog stava podrške Ukrajini i uvede jednostrana ograničenja uvoza.

Prošle nedelje, međutim, Kijev i Varšava su napravili iskorak u razgovorima o tom pitanju i objavili da su se dogovorili o merama za ubrzanje izvoza ukrajinskog žita preko Poljske u druge zemlje.

Iako Ševčenko nije želela da komentariše politiku izvoza žitarica, ona je istakla da "treba postići dogovor – nema druge opcije".

"Morate pronaći dobra rešenja za obe strane, koja ne utiču na trgovinu", rekla je ona, dodajući da će obe strane morati da urade svoj deo kako bi se obezbedilo nesmetano poslovanje.

Rad na pristupanju EU

U međuvremenu, Ševčenko je naglasila da postojeća trgovina poljoprivredom i hranom sa EU znači da Ukrajina ne počinje od nule kada je u pitanju pripremanje njenih propisa i procedura za pristupanje bloku.

Prvi napori da se usaglase ukrajinski sanitarni i fitosanitarni propisi učinjeni su još 2016. godine, objasnila je ona.

"Od tada se vidi da je povećan obim trgovine i izvoza, a to znači da već primenjujemo evropske standarde", rekla je ona.

Ovo odražava stav zamenika ukrajinskog ministra ekonomije Tarasa Kačke, koji je kritikovao pokušaje da se "umanji uloga ukrajinske poljoprivrede govoreći da nisu u skladu sa zahtevima EU".

Izvor: EPA/ROMAN PILIPEY

Istovremeno, Ševčenko je priznala da će zemlja i njeni proizvođači i dalje morati da pređu sa usaglašavanja sa izvoznim standardima na usaglašenost sa celokupnim propisima koji se primenjuju na farme unutar bloka.

Za zvaničnika, ovo će biti "glavni izazov" jer to znači da nova pravila neće važiti samo za velike kompanije koje posluju na međunarodnom nivou, već i za porodične farme koje prodaju samo u malom obimu na domaćem tržištu.

"Za velike kompanije je lakše: razumeju i znaju šta treba da rade. Ali morate običnom farmeru, vlasniku, recimo, jedne životinje, objasniti zašto to treba da rade – a to je zaista komplikovano", rekla je ona.

Učenje od partnera iz EU

Za obavljanje ovog zadatka potrebni su veliki administrativni kapaciteti, prema Ševčenko, ne samo za izradu i sprovođenje neophodnih propisa, već i za vođenje kampanja za podizanje svesti javnosti i pružanje potrebnih informacija i podrške pojedinačnim poljoprivrednicima.

Iako je priznala da je ovo izazov za ograničeno osoblje koje radi u nadležnim organima, naglasila je da su oni koji su uključeni posvećeni zadatku i da su u bliskoj razmeni sa kolegama iz drugih evropskih zemalja, posebno sa onima koji su se nedavno pridružili i prošli kroz sličan proces.

"Imamo mnogo projekata koji pomažu Ukrajini da primeni ovaj zakon uz tehničku podršku Evropske komisije. Ali idemo i dalje od zvaničnih instrumenata: imam mnogo kolega u EU koje mogu da pozovem i pitam: Kako to radite?", rekla je ona.

Među "zvaničnijom" podrškom ukrajinskih partnera je nova laboratorija za bezbednost hrane, veterinarsku medicinu i zaštitu biljaka koja je otvorena prošle nedelje, koju finansiraju Nemačka, Japan i Udruženje za hranu i poljoprivredu UN (FAO).

(EURACTIV.rs)