Ekonomija

EKONOMSKA ŠTETA RATA U IZRAELU VEĆ VIDLJIVA: Pad akcija, kompanije šalju radnike kućama, šta je sa izraelskom valutom?

Cene izraelskih akcija i obveznica su pale, a mnoge kompanije su zatvorene u nedelju, dan nakon što su Hamasovi napadači iz Gaze navodno ubili stotine Izraelaca i oteli veliki broj ljudi.

Izvor: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Izrael je proglasio ratno stanje, a broj mrtvih u sukobu između Izraela i Palestine u dva dana porastao je za više od 1.100 ljudi. Sve ovo uticalo je loše na ekonomsku situaciju u Izraelu.

Ključni indeksi akcija Tel Aviva su skoro sedam odsto niži, predvođeni padom bankarskih akcija od 9 odsto na prometu od 573 miliona dolara, a cene državnih obveznica su pale 3 odsto u početnom odgovoru tržišta na najkrvaviji napad na Izrael poslednjih decenija, prenosi Rojters.

Dok je devizno tržište zatvoreno nedeljom, izraelska valuta šekel je već na najslabijem nivou u godini zbog veoma osporavanog vladinog plana da revidira pravosuđe.

"Očekuje se da će ova runda nasilja biti produžena i žešća od prethodnih, očito da će imati negativniji uticaj na ekonomiju i fiskalni budžet", rekao je Džonatan Kac, glavni ekonomista kompanije Leader Capital Markets.

"Šekel će sutra najverovatnije naglo oslabiti i velika je verovatnoća da će u nekom trenutku Banka Izraela prodati valutu", navodi.

Da se obezbede budžeti

Naoružani ljudi iz palestinske grupe Hamas ubili su najmanje 400 Izraelaca, pre nego što su oteli desetine talaca i vratili se u Gazu. Obrnuto je situacija slična.

Izrael je uzvratio vazdušnim udarima na ciljeve Hamasa u Gazi.

Militanti u Gazi su takođe ispalili hiljade raketa na Izrael, od kojih su neke stigle čak do Tel Aviva, što je navelo aviokompanije da obustave letove za i iz Izraela.

Ministar finansija Bezalel Smotrič rekao je da je naložio šefovima ministarstava da brzo obezbede budžete potrebne za upravljanje ratom.

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Banka Izraela saopštila je da je prerano za procenu ekonomske štete od sukoba, ali je ukazala na 50-dnevni rat sa militantima Hamasa u Gazi 2014. koji je prouzrokovao štetu od 3,5 milijardi šekela, ili 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. Centralna banka predviđa rast od tri odsto u 2023. i 2024. godini.

Kompanije otkazuju

Delta Air Lines saopštila je da su letovi za i iz Izraela za Njujork i Atlantu otkazani do ponedeljka, dok je United Airlines rekao da će "buduće operacije na TLV (aerodrom) biti obustavljene dok uslovi ne dozvole da se nastave". Er Indija saopštila je da će letovi za i iz Tel Aviva biti obustavljeni do 14. oktobra.

Nvidia, najveći svetski proizvođač čipova koji se koriste i za veštačku inteligenciju i za kompjutersku grafiku, saopštila je da je otkazala samit veštačke inteligencije zakazan za Tel Aviv sledeće nedelje, na kojem je trebalo da govori izvršni direktor Jensen Huang.

Škole su zatvorene i mnoge kompanije dale su radnicima slobodan dan, a većina prodavnica osim supermarketa i apoteka je zatvorena.

Izraelsko udruženje proizvođača saopštilo je da fabrike i dalje rade kako bi ograničile zabrinutost zbog nestašice hrane i drugih osnovnih proizvoda.

"Sve kompanije će nastaviti da rade koliko god je to moguće uprkos teškim vanrednim uslovima, raketnim baražima i nedostatku radnika," rekao je predsednik udruženja Ron Tomer. "Zahvaljujući izraelskoj proizvodnoj nezavisnosti... čak i u vanrednim situacijama, stanovnicima Izraela ništa neće nedostajat".

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Intel Corp, najveći izraelski poslodavac i izvoznik, odbio je da kaže da li je to uticalo na proizvodnju čipova, naveo je Rojters.

"Pažljivo pratimo situaciju u Izraelu i preduzimamo korake da zaštitimo i podržimo naše radnike", rekao je portparol kompanije.

Cena nafte raste

Cena nafte je porasla za više od četiri procenta nakon što je Hamas pokrenuo masovni napad na Izrael tokom vikenda, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućih šokova u snabdevanju iz regiona bogatog naftom.

Brent je skočio za 4,7 odsto na 86,65 dolara, a Vest Tekas Intermedijat za 4,5 odsto na 88,39 dolara.

Iznenadni napad koji je odneo veliki broj života,, i izraelska objava rata kao odgovor na to izazvali su zabrinutost da bi potencijalno proširenje sukoba moglo uvući Sjedinjene Države i Iran.

(EURACTIV.rs)