Ekonomija

MASOVNI ŠTRAJK NA NEMAČKIM AERODROMIMA: Trajaće 24 časa, moguć potpuni kolaps

Autor Tamara Milošević Grbić

Štrajkovi planirani na sedam nemačkih aerodroma za petak dovešće do „masovnih poremećaja”, upozorio je operater najvećeg aerodroma u Frankfurtu, čime će uslediti još jedan dan prekida putovanja izazvanog sporom oko plata.

Izvor: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nemački sindikat Verdi pozvao je u sredu radnike na aerodromima u Frankfurtu, Minhenu, Štutgartu, Hamburgu, Dortmundu, Hanoveru i Bremenu da stupe u 24-časovni štrajk, rekavši da su napori u pregovaranju dali mali napredak.

"U petak 17. februara ove godine će doći do velikih poremećaja u vazdušnom saobraćaju", saopštio je Fraport (FRAG.DE), aerodromski operater u Frankfurtu kroz koji je tokom 2022.godine prošlo 48 miliona putnika.

Kao rezultat toga, sve funkcije biće suspendovane na frankfurtskom aerodromu i pozivaju se putnici da tog dana izbegavaju i druge aerodrome, dodaje se u saopštenju.

Očekuje se da će štrajk posebno uticati na domaća putovanja, smatraju u nemačkom sindikatu Verdi, koji je unapred upozorio na štrajk kako bi putnici mogli da pronađu alternativna rešenja.

Taj dan se poklapa sa početkom 59. Međunarodne bezbednosne konferencije (MSC) koja bi trebalo da dovede stotine delegata u glavni grad Bavarske, uključujući i nekoliko svetskih lidera.
Štrajk će uticati na raspored konferencije, rekao je portparol MSC-a, koji je dodao da su organizatori u bliskom kontaktu sa svim stranama kako bi se smanjila šteta od štrajka.

Portparol Verdija u Minhenu rekao je da će letovi na aerodromu u tom bavarskom gradu biti prizemljeni u petak, ali bi učesnici MSC-a mogli da slete preko hitnih službi.

Sindikat je trenutno u pregovorima sa trima grupama:osobljem zemaljske službe, službenicima javnog sektora i radnicima obezbeđenja vazduhoplovstva.

"Još uvek postoji katastrofalan nedostatak radnika u zemaljskim službama, to su putnici vidno osetili prošlog leta", rekla je članica Odbora Verdija, Kristina Bel u saopštenju.

Avio-kompanije širom Evrope suočavaju se sa problemima u radu od prošle godine jer je brzi oporavak turizma doveo do nedostatka osoblja, a rastuća inflacija je navela zaposlene da traže veće plate. Nova godina donela je sa sobom i novu situaciju, a ona je bila izazvana štrajkom na aerodromu u Berlinu kada je došlo do otkazivanja svih letova 25. januara.

(EURACTIV.rs)