Ekonomija

ZAPADNI BALKAN IZMEĐU POLITIKE, EKONOMIJE I EU: Uklanjanje barijera je zajednički san svih zemalja, ali koliko realan?

Inicijative koje doprinose razvijanju ekonomske saradnje i uklanjanju tarifinih i drugih barijera među zemljama Zapadnog Balkana predstavljaju dobar korak ka integraciji regiona u Evropsku uniju.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ekonomija Zapadnog Balkana ne može da opstane s ograničenjima koja joj nameće politika - čulo se na sastanku ministara ekonomije Evropske unije i regiona, koji je održan u Tirani u okviru predstojećeg samita Berlinskog procesa zakazanog za 16. oktobar. Privredi regiona potrebni su konkretni koraci i uključenje u ekonomsku zajednicu EU, poručeno je sa sastanka.

Evropskoj uniji potreban je Zapadni Balkan koliko i ona njemu, rekao je premijer Albanije Edi Rama u uvodnom izlaganju na sastanku, napominjući da od Evropske unije, osim lepih reči, očekuje i konkretne korake.

"Možda se mi, u ovom regionu, u mnogo čemu ne slažemo, možda imamo još važnih nerešenih problema, ali kroz ovaj proces svi smo shvatili da je jedini način da se slažemo, da se izborimo sa našim nesuglasicama i ekonomski sarađujemo", kaže Edi Rama, premijer Albanije.

Poslovna zajednica u regionu ima jasne ciljeve - među njima i korišćenje dobrobiti jedinstvenog evropskog tržišta.

"Treba da EU i SAD ulože još više napora za stabilizaciju, pre svega normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, treba nam da se otklone sve barijere koje postoje u poslovanju, treba nam novi način uključivanja celog regiona u ekonomsku strukturu EU. Dakle, dali smo konkretan predlog koji je baziran na evropskim ekonomskim područijima", rekao je Marko Čadež, predsednik Privedne komore Srbije.

Ministri se slažu da su dobar korak ka integraciji regiona u Evropsku uniju inicijative koje doprinose razvijanju ekonomske saradnje i uklanjanju tarifinih i drugih barijera među zemljama Zapadnog Balkana.

"Očekujemo da se uklone sve barijere između naših ekonomija. Srbija je snažno posevećena ekonomskoj integraciji i ne želimo da vidimo na teritoriji Zapadnog Balkana bilo kakve administrataivne procedure, bilo šta što otežava ekonomiju, jer znate naša vizija je da ljudi mogu slobodno da putuju između naših ekonomija, između naših država", kaže Tomilsav Momirović, ministar trgovine.

Od jednistvenog regionalnog tržišta više od šest hiljada privatnih preduzeća do sada je imalo koristi od saradnje zemalja u regionu.

(EURACTIV.rs)