Ekonomija

ŠTA ĆE SPAJATI "OSMEH VOJVODINE"? Njegova vrednost procenjena na 1,5 milijardi evra

Autor Milena Antonijević

"Osmeh Vojvodine" je jedan od naziva buduće saobraćajnice, koja će spajati istočni i zapadni deo Pokrajine, kao i susedne zemlje Rumuniju i Mađarsku i biti ujedno deo panevropskih koridora.

Izvor: Screenshot/Rtv

Prema pisanju Ekapije, ovom trasom trebalo bi da se vozimo za pet godina, a vrednost radova je procenjena na 1,5 mlrd EUR.

Saobraćajnica će popraviti sliku saobraćajne infrastrukture u Vojvodini, pogotovo u delu Banata. Nova deonica od graničnog prelaza Bački Breg sa Mađarskom, preko Sombora, Kule, Vrbasa, Bečeja, Novog Bečeja i Kikinde završavaće na dva kraka sa susednom Rumunijom, kod Nakova i Srpske Crnje.

"Imamo završen kompletan građevinski projekat i dozvolu za prvu deonicu, sam put je podeljen u osam deonica, a to je od Bačkog Brega do Sombora, dužina oko 20km"  rekao je u izjavi za RTV Nemanja Erceg, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Novi koridor, dužine 175 km imaće četiri trake, širine 3,5 metra, a koliko su ovi infrastrukturni radovi zahtevni ilustruje podataka da će samo na prvoj deonici biti izgrađeno devet nadvožnjaka i sedam mostova preko nekoliko vodotoka i atarskih puteva. Pored bolje povezanosti i bezbednosti saobraćaja, ova deonica ima i međunarodni značaj pošto će spajati tri panevropska koridora, istakao je profesor Vuk Bogdanović sa FTN u Novom Sadu.

"Koridor koji kreće iz Budimpešte pa dole preko Svilaja, Sarajeva, Mostara do luke Ploče i kraka Koridora 10 Budimpešta-Novi Sad-Beograd i Koridor 4, koji ide od Budimpešte preko Temišvara, Sofije do Istanbula", kazao je on.

(EURACTIV.rs)