Ekonomija

SI ĐINPINGOV RAT PROTIV KORUPCIJE U KINI: Direktor osiguravajuće kompanije osuđen na doživotni zatvor

Autor Aleksandra Vrbica

Vang (64) je osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, navodi se u presudi koju je u utorak objavio sud u gradu Đinan, u kineskoj istočnoj provinciji Šandong.

Izvor: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Vang Bin, bivši direktor jedne od najvećih kineskih osiguravajućih kompanija, provešće ostatak života u zatvoru nakon što ga je sud proglasio krivim za korupciju.

Vang (64) je osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, navodi se u presudi koju je u utorak objavio sud u gradu Đinan, u kineskoj istočnoj provinciji Šandong.

On je proglašen krivim za uzimanje mita u vrednosti od oko 325 miliona juana (44,6 miliona dolara) i prikrivanje depozita u inostranstvu od 56,4 miliona juana (7,8 miliona dolara), navodi se u presudi suda.

Vang je optužen za primanje mita između 1997. i 2021. godine, kada je bio na čelu brojnih državnih finansijskih institucija, uključujući China Life Insurance, Banku za komunikacije Kine i China Taiping Insurance. On je navodno sakrio nezakonit novac na bankovnim računima u Hong Kongu, navodi se u presudi.

"Iznos mita koji je Vang Bin prihvatio bio je ogroman, okolnosti zločina su bile posebno ozbiljne, a društveni uticaj je bio naročito loš", navodi se u presudi.

On je poslednji najviši izvršni direktor koji je postao umešan u antikorupcijski udar predsednika Si Đinpinga na finansijski sektor zemlje vredan 56 milijardi dolara. Kazna je izrečena više od godinu dana nakon što je Vanga, koji je takođe bio najviši zvaničnik Komunističke partije u China Life-u, istražila najviša stranačka agencija za borbu protiv korupcije.

Bio je jedno od više desetina velikih imena na meti čistke u Pekingu.

Na listi su i Li Sjaopeng, bivši predsednik finansijskog konglomerata China Everbright Group i Liu Liang, bivši predsednik Banke Kine, četvrtog po veličini zajmodavca u zemlji.

Bao Fan, bivši investicioni bankar, nestao je u februaru i veruje se da je uhvaćen u mreži.

Analitičari su rekli da je napad na finansijsku industriju, koji je usledio mesecima nakon što je Si obezbedio istorijski treći mandat u oktobru 2022, uglavnom bio usmeren na konsolidaciju njegove moći.

Oni veruju da Si treba da centralizuje kontrolu nad rastućom finansijskom industrijom kako bi se izborio sa sve dubljim ekonomskim problemima Kine i pripremio se za potencijalni "finansijski rat" sa Sjedinjenim Američkim Državama.

(EURACTIV.rs)