Ekonomija

GRADI SE JOŠ JEDNA FABRIKA, NAJAVLJUJE OTVARANJE NOVIH RADNIH MESTA: Obeležen početak radova na izgradnji u Suvom Dolu

Autor Milena Antonijević

Početak radova obeležava se u Suvom Dolu, a pored predsednika Vučića, prisustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor kompanije Palfinger Andreas Klauser i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Izvor: Youtube/printscreen/PALFINGER AG

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovao je obeležavanju početka radova na izgradnji fabrike austrijske kompanije Palfinger u Nišu. Odmah po dolasku na gradilište, započeo je sastanak sa predstavnicima kompanije.

Palfinger je međunarodna, tehnološka i mašinska kompanija i vodeći svetski proizvođač i pružalac inovativnih rešenja za dizalice i sisteme podizanja. Koristi napredne tehnologije proizvodnje za mobilne kranove i sisteme podizanja, planira da uloži više od 35,5 miliona evra u vrhunsku fabriku komponenti za internu proizvodnju, piše RTS.

Kako je kompanija navela na sajtu, proizvodna lokacija u Nišu će od 2024. godine igrati važnu ulogu u postizanju ambicioznih ciljeva Palfingera.

Palfinger ima oko 12.500 zaposlenih, na više od 30 lokacija i mrežom prodaje i usluga sa oko 5.000 servisnih centara širom sveta. Kompanija je najavila da će proširiti svoju proizvodnu mrežu novom lokacijom u Nišu na, za koji kaže da je geografski idealno mesto.

Prema pisanju medija, u fabrici, koja bi trebalo da počne sa radom 2024, biće otvoreno oko 375 novih radnih mesta do 2027. godine.

"Niš je idealno mesto za novo proivodno postrojenje zbog svog kvalifikovanog kadra, strateške pozicije i ekonomske podrške razvoju", kazao je ranije direktor kompanije Andreas Klauser i dodao:

"Vlada Srbije zna kako da međunarodnim tehnološkim kompanijama, kao što je Palfinger, ponudi atraktivne uslove za uspešno pokretanje poslovanja“.

Kako je istakao, novom fabrikom kompanija Palfinger obezbeđuje neophodno proširenje proizvodnih kapaciteta, zadržavajući visok kvalitet u postojećim fabrikama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.

Vučić je za Niš najavio i fabriku Ariston, a gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski - do kraja godine i češko-belgijsku kompanija VGP koja se bavi iznajmljivanjem industrijskog prostora.

Predsednik Vučić izjavio je ovom prilikom i da će vrlo brzo primiti grđane Brzog Broda kod Niša, s obzirom da se meštani protive izgradnji nadzemnog dalekovoda u svom naselju.

(EURACTIV.rs)

Vučić je za Niš najavio i fabriku Ariston, a Sotirovski do kraja godine i češko-belgijsku kompanija VGP koja se bavi iznajmljivanjem industrijskog prostora.