Ekonomija

VUČIĆ O CENAMA, IZBORIMA, DIJALOGU: Jeftiniji proizvodi u prodavnicama od srede, penzionerima pomoć od 20.000 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju je najavio da će od srede pojedini proizvodi u prodavnicama u Srbiji biti jeftiniji, najavio novu pomoć penzionerima, a govorio je i o izborima.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vučić je najavio da će pojedini proizvodi u prodavnicama u Srbiji biti označeni oznakom "bolja cena".

"To ćete videti od srede u našim prodavnicama, u svim lancima. To je 20 proizvoda, među njima su neki od osnovnih proizvoda", rekao je Vučić.

Među tim proizvodima su parizer, jogurt, mleko, sok, deterdžent za sudove, šampon za bebe, testenine, krompir, začin, kafa...

"Nekima to izgleda smešno, meni ne izgleda, zato što je ovo naš način da pokažemo da brinemo i razumemo ljude kada kažu da su mnoge cene skočile", dodao je Vučić.

Ukazao je da hleb u Srbiji ima ubedljivo najnižu cenu u Evropi.

"Ne postoji niko u regionu ko ima cenu blizu naše, postoje neki koji imaju tri puta veću cenu nego što imamo mi", dodao je Vučić.

On je u toku obraćanja doneo i korpu sa osnovnim proizvodima koji će već od srede u samoposlugama imati niže cene, ali i žig koji će to garantovati i na koji naši građani treba da obrate pažnju.

"Niže cene treba očekivati već od srede. Dogovor je i da trgovci rade sa negativnim maržama na pojedinim artiklima da bi ispratili akciju države. U resornom ministarstvu trgovine su obećali da će se država pozabaviti i sa cenama dobavljača", navodi on.

Na spisku namirnica i robe široke potrošnje kojima će biti smanjene cene nalazi se 13 grupa, i cilj je da se njihove cene svedu na najnižni nivo u Evropi, objasnio je.

Naime, danas oko podne postignut je dogovor između trgovaca, proizvođača i Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine oko novih, nižih cena u radnjama. Cene životnih namirnica sada će biti umanjene, a kako bi se obuzdala i smanjila inflacija koja je u julu iznosila oko 12,5 odsto međugodišnje

Svakom penzioneru još po 20.000 dinara 

Vučić je najavio povećanje penzija od 1. oktobra od 5,5 odsto, ali i isplatu svakom penzioneru u Srbiji po još 20.000 dinara, što će naročito obradovati penzionere s najmanjim penzijama.

Svi penzioneri, njih oko 1,6 miliona dobiće jednokratnu pomoć od po 20.000 dinara, najavio je Vučič, nakon sastanka resornog Ministarstva i trgovaca.

"Pomoć će dobiti između 25. novembra i 5. decembra i to po 20. 000 dinara svakom penzioneru, mimo najavljenog povećanja penzija" rekao je Vučić.

Mimo jednokratne pomoći, slede dva povećanja penzija, prvo vanredno u ovoj godini i potom redovno od januara naredne godine.

"5,5 odsto od 1. oktobra 2023 i 14,6 odsto od 1. januara 2024".

On je govorio i o minimalcu.

"Pozdravljam odluku da minimalna cena rada bude 402 evra, to je najviše u srpskoj istoriji" naglasio je Vučić.

O zahtevu dela opozicije za izbore na svim nivoima

On je podsetio na ovonedeljna dešavanja u Skupštini Srbije. Vučić je rekao da je razgovarao sa predstavnicima političkih partija vlasti i da tu postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima.

"A ako su oni uvereni u pobedu, tu ne bi trebalo da bude nekih problema ali tu ima tehničkih detalja, da sačekamo da prođe dijalog u Briselu, pa sednica SB UN u Njujorku, pa da napravimo sastanke s partijama na vlasti... pa ću u skladu sa tim doneti i odluku".

Kako je dodao, to je važno za demokratiju.

"Mislim da je to važno za demokratiju i da je to važna poruka našem stanovništvu da zahtevi i prava manjina moraju da se poštuju".

"U četvrtak idemo u Brisel na dijalog"

Vučić je za četvrtak najavio odlazak u Brisel na dijalog jer smatra da se samo tako rešavaju problemi. Osvrnuo se i na jutrošnji upad kosovskih specijalaca u napuštenu fabriku Lola na KiM, te istakao podatak od 401 napada na Srbije, od čega je čak 15 na srpsku decu, 56 napada na crkve SPC, te otimanje pomoći iz kola Hitne pomoći kao i napad na zdravstvene radnike.

To su ukratko napadi na Srbe samo od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, objasnio je. Četvorica Srba pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode, ali mnogi nisu pa ih je nabrojao poimence.

"Spremio sam dosijea o isterivanju Srba iz prostorija zgrade u Bošnjačkoj mahali u Mitrovici, a to iseljavanje iz institucija Kurti će očigledno nastaviti... Priština namerava da uz upotrebu sile sprovede nezakonitu eksproprijaciju zemljišta" rekao je Vučić podsetivši i na blokadu srpskih proizvoda koja traje već tri meseca a koja ima katastrofalne posledice u našim bolnicama tamo.

(EURACTIV.rs)