Ekonomija

EU KOMPANIJE MORAĆE DA POSLUJU U SKLADU SA SANKCIJAMA RUSIJI: Objavljen priručnik, kakva su pravila?

Evropska komisija objavila je priručnik za kompanije koji će im pomoći da ne krše sankcije koje je Brisel uveo Rusiji i Belorusiji.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kako je u četvrtak saopštila Evropska komisija, reč je o smernicama za evropske privredne subjekte koje treba da im pomognu da "identifikuju, procene i razumeju moguće rizike izbegavanja sankcija i kako ih sprečiti".

Kompanije treba da obrate pažnju na detalje.

"Cilj ovih smernica je da daju opšti pregled onoga što privredni subjekti iz Evropske unije treba da rade u obavljanju poslova, kako to propisuje pravo EU", objašnjava se u saopštenju.

U priručniku koji je objavila Evropska komisija privrednim subjektima je rečeno na koje detalje treba da obrate pažnju prilikom sklapanja poslova.

Tako se upozoravaju da je zabranjena prodaja Rusiji poluprovodnika, naoružanja, municije i brojnih drugih proizvoda i da za njima postoji velika potražnja na ruskom tržištu. Takođe se ističe da se ovi proizvodi ne smeju prodavati u Rusiju čak ni preko trećih zemalja.

Zato evropske kompanije, pre nego što pristanu da prodaju ove proizvode trećim zemljama, prvo treba da ispitaju i procene da li će se preko njih dalje izvoziti u Rusiju. Posebno je važno, napominju u Briselu, da su zaposleni u kompanijama koje se bave proizvodnjom i prodajom ovih proizvoda upoznati sa propisima.

Od evropskih kompanija se očekuje i da se bave detektivskim poslom i upoznaju se sa vlasničkom strukturom svojih poslovnih partnera kako na spisku vlasnika ne bi bili oni koji su sankcionisani od EU, poput brojnih ruskih oligarha.

Takođe, od evropskih kompanija se očekuje da ispitaju, recimo, "kreditnu sposobnost" svojih poslovnih partnera sa kojima ugovaraju poslove, odnosno da provere njihove dosadašnje poslovne aktivnosti. Takođe, evropske kompanije bi morale da znaju ko je stvarni krajnji kupac njihovih proizvoda, navodi se u smernicama.

Izvor: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

"Neobične saobraćajne rute" i "komplikovane finansijske šeme"

Poseban deo priručnika o sankcijama odnosi se na detalje na koje evropske kompanije treba da obrate pažnju prilikom ugovaranja poslova.

Ako je, na primer, kupac njihovih proizvoda kompanija iz zemlje koja se graniči sa Rusijom ili Belorusijom, a koja nije članica EU, u evropskim kompanijama bi već trebalo da se upali "crveno svetlo". Pogotovo ako navedena kompanija za plaćanja koristi "neobične saobraćajne pravce" ili "komplikovane finansijske šeme" i ako postoje neslaganja u dokumentaciji koju poslovni partner šalje evropskoj kompaniji.

Evropski preduzetnici treba da budu posebno oprezni ako posluju sa posrednicima o kojima malo znaju ili ako se radi o novom i nepoznatom klijentu koji kupuje, na primer, oružje i municiju. Oni takođe treba da budu zabrinuti ako se roba transportuje preko trećih zemalja, ali neobičnim rutama, posebno kroz zemlje koje su prijateljske Moskve.

Takođe bi trebalo da budu sumnjičavi prema praksi iznenadne promene vlasništva nad firmom sa kojom posluju ili prenošenju vlasništva nad imovinom na članove porodice. Upozoravaju se i na situaciju kada ključna osoba u kompaniji sa kojom nameravaju da posluju nikada nije dostupna za razgovor, već se celokupna komunikacija odvija samo sa zaposlenim u kompaniji ili zastupnikom koji ima punomoćje. ključne osobe kompanije.

Kompletan tekst pročitajte na EURACTIV.hr.

(EURACTIV.rs)