Ekonomija

EURACTIV KONFERENCIJA "POLITIKA ODRŽIVOSTI-MODEL BUDUĆEG POSLOVANJA": Važna tema za put Srbije ka Evropskoj uniji

Autor Milena Antonijević

Prva konferencija koju organizuje EURACTIV Srbija, pod nazivom POLITIKA ODRŽIVOSTI: MODEL BUDUĆEG POSLOVANJA, održava se 7. septembra u Privrednoj komori Srbije, koja je institucionalni partner konferencije.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Program konferencije je osmišljen na osnovu analize javnih politika, koju je pripremio EURACTIV, i obuhvata širok spektar tema održivosti poslovanja koje će razmatrati eminentni stručnjaci iz javnog i privatnog sektora.

Razgovara se o održivom razvoju, dobrim primerima iz prakse, izazovima sa kojima se suočavamo, kao i o regulativi i izveštavanju. Još jedna od tema je i koji su dalji koraci u približavanju Evropskoj uniji kad je u pitanju politika održivosti.

Kroz 4 interaktivne sesije učesnici panela će dati odgovore na ključna pitanja o politici održivosti u Srbiji, inkorporaciji ESG strategije u poslovne ciljeve, povezanosti profita i održivosti, kao primere iz prakse.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U uvodnom delu konferencije govorili su Anna Sofija Erasmi, zamenica ambasadorke Švedske u Srbiji i Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne Komore Srbije.

Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne Komore Srbije otvorio je konferenciju. Kako je rekao, ovo je vrlo važna tema za put Srbije ka Evropskoj uniji.

"EURACTIV.rs je započeo dinamičnu tranziciju sa temama koje su bitne za našu tranziciju i put Srbije ka EU i temamama koje su od ključne važnosti u budućnosti. Nakon pandemije Kovida 19 svi smo se nadali da ćemo bolje shvatiti šta znači održivost. Iza nas su veliki izazovi, veliki pregovori i debate, a mi smo na diplomatskom putu koji se permanetno razvija i prati savremene tokove".

Mitrović ističe da je iza nas je havarisanje ekonomije i života usled velikih klimatskih promena koje su uzele maha i čije ćemo posledice tek osetiti.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Klimatske promene će vrlo uticati na sveukupni život svih nas, pristup hrani, vodi, finansijske gubitke i moramo da hitno razgovaramo o javnim politikama i kursevima navigacije zelene transformacije zelene privrede Srbije. Nemamo vremena za čekanje, moramo kondiciono da spremimo naše kompanije za kritičnu javnu strukturu i prilađavanje i sada je važno da ostanemo u dobrom smeru kojim smo krenuli. Mala i srednja preduzeća moramo pripremiti na pravednu zelenu tranziciju i ova konferencija je odličan primer kako se može i mora razgovarati o umanjenju štete koje današnje vreme donosi", navodi Mitrović.

Prema njegovim rečima, radi se na programu koji će imati za cilj da privredi i građanima pojasni šta sve podrazumeva zelena tranzicija i koji je to put kojim se mora ići.

"Jer, danas nema upravljanja bez uzimanja u obzir pojam i temu održivosti. Verujem da mlade generacije mogu da budu pokretači ovih promena. Zamoliću sve kolege da nam pomognu u novom talasu podizanja svesti i programa koji će nam uštedeti kapacitete i resurse. Globalni dogovor je aktiviran u punom kapacitetu i imamo mnogo onih koji su Srbiji stavili na raspolaganje pomoć da što lakše prođe kroz ovaj put zelene tranzicije", kazao je Mitrović.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Zamenica ambasadorke Švedske u Srbiji Anna Sofija Erasmi izjavila je da joj je velika čast da bude deo konferencije EURACTIV-a o održivosti.

"Ovo je važna tema za sve nas i dužnost nam je i obaveza da u ovim vremenima usvajamo politike koje će moći da utiču na kreiranje bolje budućnosti. N srpskom putu evrointegracija, ova tema je takođe od velike važnosti. Nadam se da ćemo na današnjim panelima imati prilike da čujemo veoma korisne stvari o ovoj temi", rekla je zamenica ambasadorke Švedske u Beogradu i dodala:

"Švedsko predsedavanje Savetom EU je u velikoj meri bilo obeleženo ruskim ratom protiv Ukrajine i naš rad je bio usmeren na očuvanje jedinstva EU. Takođe, jedan od naših prioriteta je bio nastavak neophodne zelene tranzicije. Uspeli smo da se sve zemlje članice dogovore oko strožih ograničenja u EU u vezi sa industrijskim zagađenjem, a jedan od najvećih klimatskih paketa mera na svetu "Spremni za 55" prešao je ciljnu liniju tokom švedskog predsedavanja.

Ovo novo zakonodavstvo menja pravila igre vezane za klimatsku politiku jer sve države članice moraju da urade svoj deo. Paket mera uključuje pravila za rad infrastrukture za punjenje električnih vozila širom EU, zabranu prodaje novih automobila na benzin i dizel od 2035. godine, održivija goriva u pomorstvu i avijaciji, i obnovljive izvore energija. Nova klimatska politika EU predstavlja veliki uspeh za klimatske aktivnosti i teži da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent na svetu do 2050. godine", kazala je ona.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Konferenciji prisustvuju predstavnici Ministarstva energetike, Delegacije Evropske unije, Ambasade Švedske, Privredne komora Srbije, Privredna komore Vojvodine, Razvojnog fonda Vojvodine, UNDP, UN Globalnog dogovora, predstavnici privrednih komora u Srbiji i mnogobrojnih kompanija.

(EURACTIV.rs)