Ekonomija

NASTAVLJA SE USPORAVANJE KINESKOG SEKTORA USLUGA: U avgustu zabeležen najniži nivo u poslednjih osam meseci

Autor Aleksandra Vrbica

Posle snažnog početka 2023. nakon ukidanja strogih ograničenja zbog pandemije, ekonomski rast u Kini je zaustavljen.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Privatno istraživanje poslovnih aktivnosti u kineskom sektoru usluga palo je u avgustu na najniži nivo u osam meseci, pošto nalet ekonomskih stimulativnih mera nije bio u stanju da ponovo podstakne potražnju.

Indeks menadžera nabavke usluga Caixin (PMI) pao je na 51,8 prošlog meseca sa 54,1 u julu, prema podacima koje su u utorak objavili Caixin Media i S&P Global. Očitavanje iznad 50 ukazuje na ekspanziju, dok sve ispod tog nivoa pokazuje na suprotan trend.

"Usporavanje poslovne aktivnosti poklopilo se sa slabijim povećanjem ukupnog broja novih poslova. Nove porudžbine su se skromno povećale, i to tempom koji je bio ispod proseka viđenog za 2023. do danas", navode Caixin i S&P u saopštenju.

Ovo je delimično posledica slabije inostrane potražnje za kineskim uslugama, dodaju oni, navodeći dokaze o sporijim narudžbinama u inostranstvu.

Rezultat je bio u velikoj meri u skladu sa zvaničnim avgustovskim podacima PMI koje je prošle nedelje objavio Nacionalni biro za statistiku (NBS), koji su pokazali usporavanje potražnje za uslugama. Podindeks za uslužnu industriju, najveći izvor zapošljavanja za mlađe ljude, pao je prošlog meseca na najniži nivo od januara, prema podacima NBS, i bio je daleko ispod nivoa pre pandemije.

U poređenju sa zvaničnim istraživanjem, Caixin/S&P merač se fokusira na manja preduzeća i privatne kompanije.

Posle snažnog početka 2023. nakon ukidanja strogih ograničenja zbog pandemije, ekonomski rast u Kini je zaustavljen. Od aprila, niz razočaravajućih ekonomskih podataka i statistike stanovništva izazvale su zabrinutost da se Kina možda suočava sa periodom mnogo sporijeg rasta. Od tada, vlada je pokrenula stalan niz inicijativa namenjenih vraćanju poverenja u drugu najveću svetsku ekonomiju.

(EURACTIV.rs)