Ekonomija

USPAVANA EKONOMIJA U KINI NIJE LOŠA VEST ZA EU: Kako ovakva situacija može da pomogne da se u Evropi smanji inflacija?

Ekonomsko usporavanje Kine moglo bi pozitivno da utiče na Evropu i smanjenje inflacije.

Izvor: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Ekonomsko usporavanje Kine moglo bi da pomogne u smanjenju inflacije u Evropi, dok bi se ekonomski gubitak koji kompanije iz Evropske unije osećaju zbog smanjenog izvoza verovatno osetio u svakom slučaju jer se Kina okreće više ka sebi, rekla je ekonomista Alisija Garsija Erero u intervjuu za EURACTIV.

Dok su krajem 2022. mnogi ekonomisti očekivali da će se kineska ekonomija ove godine vratiti na snažnu putanju rasta, pošto je Komunistička partija Kine (KPK) odustala od politike zatvaranja zbog kovida, znakovi iz Kine sada ukazuju na mnogo slabiju ekonomiju.

Razočaravajuće brojke o rastu u drugom kvartalu 2023. godine navele su mnoge analitičare da svoja očekivanja rasta prilagode naniže. Štaviše, najava da Kina više neće objavljivati svoje podatke o nezaposlenosti mladih nije pomogla da se podstakne poverenje u kinesku ekonomiju.

Osnovni razlog za usporavanje je naduvan sektor nekretnina sa prevelikom zaduženošću koji igra veliku ulogu u kineskoj ekonomiji.

Izvor: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Posledica drugoh problema

Međutim, prema Alisiji Garsiji Erero, glavnoJ ekonomistkinji za Aziju i Pacifik u investicionoj banci Natikis i višem saradniku briselskog istraživačkog centra Bruegel, "mehur sa nekretninama je posledica drugih problema koje ima kineska ekonomija, on nije došao ni iz čega."

Na primer, Kinezi moraju da uštede mnogo novca da bi štedeli za svoje penzije pošto su javne penzije veoma niske, a tržište privatnih penzija veoma ograničeno. Ova štednja potiskuje kamatne stope, što onda dovodi do prekomernog ulaganja, rekla je Garsija-Erero u intervjuu za EURACTIV.

Dalje, u modelu koji vodi država, ova investicija ne ide nužno u najproduktivnije sektore – što dovodi do pogrešne alokacije resursa.

Potreba za uštedom novca takođe znači da potrošnja ne može da funkcioniše kao motor rasta za ekonomiju, smatra Garsija-Erero, koja predviđa dugu i dugotrajnu eru sporog rasta, slično problemima sa kojima se suočava Japan nakon godina procvata.

"Mehanizam prilagođavanja nije kao velika kriza, već deflatorni pritisci i produženo smanjenje investicija u osnovna sredstva", rekla je ona.

Usporavanje bi moglo da se oduži?

Usporavanje bi moglo da se protegne na duže vreme, posebno zato što izgleda da kineski kreatori politike nisu u stanju da reaguju.

"Do sada smo shvatili da je Kina u režimu političke paralize", rekla je Garsija Erero.

Izvor: EPA-EFE/WU HAO

Ali za ekonomiju EU, kinesko usporavanje bi moglo biti dobar znak.

"Zbog problema sa tržištem nekretnina, Kina stvara deflaciju na proizvođačkim cenama", tvrdi Garsija-Erero, navodeći da bi to koristilo uvoznicima iz EU. Pored toga, manja aktivnost u ogromnom kineskom sektoru nekretnina takođe bi mogla da smanji globalnu potražnju, a time i cene sirovina kao što je ruda gvožđa.

Smanjenje cena pomoglo bi EU da se izbori sa inflacijom izazvanom velikom ponudom koju je doživela u poslednje dve godine.

Naravno, postoji i negativna strana ovoga.

"Kina raste manje od očekivanog i zato Kina uvozi manje nego što se očekivalo", navodi ekonomistkinja. Međutim, ona je dodala da je to za nju manje relevantno – budući da će se kineski uvoz iz EU ionako smanjiti zbog njene strategije samopouzdanja.

"Morali smo da izgubimo ovo izvozno tržište, bez obzira na sve, po mom mišljenju", zaključila je ona.

(EURACTIV.rs)