Ekonomija

NEZAPAMĆENI PROFIT BANAKA U HRVATSKOJ: U prvoj polovini 2023. zaradili 60 odsto više u odnosu na prošlu godinu

Hrvatske banke ostvarile su polugodišnji profit koji je za više od 60 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci centralne banke.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Porast profitabilnosti banaka u Hrvatskoj u prvih šest meseci poklapa se sa pristupanjem ove države evrozoni.

Podsetimo, Hrvatska se pridružila zoni jedinstvene valute 1. januara ove godine nakon što je postala članica EU 2013. godine.

Centralna banka je saopštila da je "poslovanje kreditnih institucija ostvarilo 703,8 miliona evra dobiti u prvoj polovini 2023. godine", u poređenju sa 413 miliona evra u periodu januar-jun 2022. godine.

Ostali pokazatelji profitabilnosti su takođe snažno porasli.

Centralna banka je saopštila da se prinos na sredstva skoro udvostručio, sa 1 odsto u 2022. na 1,9 odsto, dok je "prinos na kapital porastao sa 8,2 odsto na 16,8 odsto.

U odvojenom saopštenju, podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je hrvatski BDP u drugom kvartalu porastao za 2,7 odsto, što je deseti uzastopni kvartalni rast u privredi Hrvatske

Navodi se da je rast zasnovan na snažnijem finansijskom sektoru, kao i potrošnji domaćinstava i usluga – dok je izvoz opao za 1,6 odsto, a uvoz porastao za 3,6 odsto.

(EURACTIV.rs)