Ekonomija

VELIKA BRITANIJA PONOVO ODLAŽE GRANIČNU KONTROLU ROBE IZ EU: Postavljen novi rok za sanitarne i fitosanitarne mere

Autor Aleksandra Vrbica

Britanija je napustila jedinstveno tržište EU u januaru 2021. i nekoliko puta je odlagala punu primenu graničnih kontrola usled zabrinutosti zbog smetnji u radu luka i rizika od povećanja troškova života.

Izvor: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Britanska vlada će odložiti uvođenje potpune kontrole uvoza robe iz Evropske unije nakon Bregzita za još tri meseca, saopšteno je u utorak (29. avgusta), pomerajući datum početka na januar 2024.

Britanija je napustila jedinstveno tržište EU u januaru 2021. i nekoliko puta je odlagala punu primenu graničnih kontrola usled zabrinutosti zbog smetnji u radu luka i rizika od povećanja troškova života.

Nasuprot tome, Brisel je odmah uveo provere i papirologiju za robu koja se kreće iz Britanije u EU, što je dovelo do kašnjenja i većih troškova, i izazova koja su preduzeća morala da prevaziđu.

Vlada je u aprilu saopštila da će do 31. oktobra zahtevati zdravstvene sertifikate za neke životinjske proizvode, biljke i stočnu hranu iz Evrope.

"Pošto je saslušala stavove industrije, vlada je pristala na odlaganje od tri meseca za uvođenje preostalih sanitarnih i fitosanitarnih kontrola, kao i pune carinske kontrole za nekvalifikovanu severnoirsku robu", navodi se u saopštenju.

Dalji zahtevi, kao što su fizičke provere i deklaracije o bezbednosti, trebalo bi da budu uvedeni u fazama do 2024. Datum za neke od njih, kao što su provere životinjskih proizvoda i biljaka srednjeg rizika, takođe se odlaže za tri meseca kako bi se preduzećima dalo dovoljno vremena da se pripreme, saopštila je vlada.

Vladin novi Granični ciljni operativni model, objavljen u utorak, bi pametnije koristio podatke i tehnologiju i uklonio dupliranje, smanjujući obim podataka i papirologije koji se zahtevaju od preduzeća prilikom uvoza robe.

Te promene bi uštedele preduzećima oko 520 miliona funti (606 miliona evra) godišnje u poređenju sa originalnim modelom uvoza koji je trebalo da bude uveden 2022. godine, navodi se u saopštenju.

Takođe je planiran sistem "Jedinstvenog trgovinskog šaltera" koji će pojednostaviti uvoz i izvoz, tako da će trgovci morati da dostave informacije samo jednom.

"Preduzeća će biti zadovoljna ovom preciznošću dok se pripremaju za izazovan prelazak na digitalni trgovinski sistem", rekao je Vilijam Bejn, šef trgovinske politike u Britanskoj privrednoj komori. "Kritična stvar je spremnost. Kompanije dugoročno donose odluke o investicijama i lancu snabdevanja i moraju biti uverene da će fizička i digitalna infrastruktura oko granice Velike Britanije biti postavljena na vreme."

(EURACTIV.rs)