Ekonomija

DA LI JE RUSIJA U PROBLEMU? Putin zabrinut, situacija zahteva "pažljiv nadzor i pravovremene odluke"

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da inflatorni rizici u Rusiji rastu i poručio vladi i centralnoj banci da drže situaciju pod kontrolom.

Izvor: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Pretnja da će porast cena narušiti životni standard zabrinjava Vladimira Putina dok se sprema da pokrene očekivanu kandidaturu za ponovni izbor sledećeg marta na još šest godina u Kremlju.

Istovremeno, ruski budžet je pod pritiskom zbog "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, a centralna banka je prošle nedelje bila prinuđena da poveća kamatne stope kako bi zaustavila pad kursa rublje.

"Obim i složenost zadataka koje rešavamo i nastavljamo da rešavamo su zaista izuzetne prirode", rekao je Putin u televizijskim izjavama vladinim zvaničnicima.

On je rekao da je ukupna situacija stabilna, ali da zahteva pažljiv nadzor i pravovremene odluke.

Nakon dvocifrene inflacije 2022. godine, tempo rasta cena je opao u proleće, ali je inflacija sada ponovo iznad ciljanih četiri odsto centralne banke i stalno raste.

Sve veći budžetski deficit Rusije i oštar nedostatak radne snage doprineli su rastućem inflatornom pritisku svake godine. Kada je rublja prošle nedelje pala ispod 100 za dolar, centralna banka je bila primorana da odgovori podizanjem kamatnih stopa za 350 baznih poena na 12 odsto.

Rublja je od tada naglo ojačala, čemu su pomogli i izvoznici koji su povećali prodaju svojih deviznih prihoda nakon razgovora sa ruskim vlastima.

Za Rusiju važno da zadrži visok nivo proizvodnje

Putin je rekao da je nestabilnost na finansijskim tržištima ometala investicione odluke kompanija i da je to nešto što treba staviti pod kontrolu.

"Vlada i centralna banka treba da aktivno koriste instrumente koji su im dostupni. Potreban je rad, između ostalog, na ograničavanju neproduktivne, spekulativne tražnje, kontroli odliva kapitala, praćenju ponašanja glavnih učesnika finansijskog tržišta", rekao je on.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV

Putin je dodao da je za Rusiju važno da zadrži visok nivo industrijske proizvodnje.

Rastući vojni troškovi podržavaju skromni ekonomski oporavak Rusije ove godine uz veću industrijsku proizvodnju, ali su već gurnuli budžetske finansije u deficit od oko 29 milijardi dolara – cifru koja je uvećana padom izvoznih prihoda.

Putin je rekao da se predviđa da će budžet biti u suficitu od jula do septembra.

"Za godinu u celini, višak rashoda nad prihodima biće na planiranom nivou - oko dva odsto BDP-a", rekao je on.

(EURACTIV.rs)