Ekonomija

JEDNA SVETSKA EKONOMIJA BELEŽI RAST, UPRKOS PROBLEMIMA U SVETU: Šta je izazvalo oporavak i do kad će trajati?

Ekonomija Japana rasla je mnogo brže nego što se očekivalo u mesecima od aprila do juna, pošto su brz izvoz automobila i turisti pomogli da se nadoknadi usporavanje.

Izvor: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Prema preliminarnim podacima, japanska ekonomija je u drugom kvartalu, od aprila do juna, porasla za 1,5 odsto u odnosu na prethodni kvartal, saopštila je Kancelarija kabineta Japana.

Podsetimo, ovo je treća po veličini svetska ekonomija.

Ekonomija Japana je ubrzala rast sa 0,9 odsto, koliko je zabeleženo u prvom kvartalu, i to daleko iznad očekivanja tržišta, koja su predviđala da će kvartalni rast BDP od apila do juna biti 0,8 odsto.

To je bila najbrža ekspanzija od poslednjeg kvartala 2020. i usledila je nakon revidiranih 3,7 odsto ekspanzije u periodu od januara do marta.

Iako podaci o BDP-u Japana pružaju određeno olakšanje kreatorima politike koji žele da uravnoteže ekonomski rast sa održivom inflacijom, oni prikrivaju osnovnu slabost u sektoru domaćinstava, piše CNN.

Marsel Tilijan, šef azijsko-pacifičkog odeljenja u Capital Economics-u, rekao je da je malo verovatno da će se zamah rasta vođen izvozom održati.

"I dok se izvoz kapitalnih dobara vratio u junu, pošto je najveći pad investicija u inostranstvu sada iza nas, ne očekujemo snažan oporavak", rekao je Thieliant.

Privatna potrošnja - pala

Privatna potrošnja, koja čini više od polovine privrede, pala je za 0,5 odsto na kvartalnom nivou u periodu april-jun, pošto je povećanje cena pogodilo prodaju hrane i kućnih aparata.

Izvor: EPA-EFE/JIJI PRESS

Izvoz se povećao za 3,2 odsto u drugom kvartalu predvođen izvozom automobila i dolaznim turizmom, dok su kapitalni rashodi ostali nepromenjeni.

Japanski proizvođači automobila imali su koristi od slabijeg jena, što je pomoglo u podizanju profita usred pada prodaje u Kini i sve težeg prelaska na električna vozila.

Snažna potražnja SAD i Evrope takođe je podržala izvoz, dok je procvat stranih turista posle korona virusa dao privredi preko potreban vetar u leđa.

Taj porast spoljne potražnje, ili neto izvoza, dodao je 1,8 procentnih poena rastu u drugom kvartalu. Međutim, tom neto doprinosu laskao je i pad uvoza treći kvartal zaredom, koji je imao probleme zbog slabosti jena.

Pad uvoza povećao BDP

U međuvremenu, domaća tražnja je smanjila rast za 0,3 procentna poena.

"Najvažniji faktor je bio pad uvoza koji je povećao BDP. To ne znači snažan oporavak japanske privrede", rekao je Takumi Cunoda, viši ekonomista u Institutu za istraživanje centralne banke Šinkin.

"Kao takva, centralna banka će zadržati trenutnu monetarnu politiku i za sada će zauzeti stav čekanja i gledanja.

Realne plate u ovoj državi su postale pozitivne po prvi put u sedam kvartala, a apetit preduzeća za ulaganja je bio solidan, rekao je ministar ekonomije Šigejuki Goto.

"U tom kontekstu, očekujemo nastavak umerenog ekonomskog oporavka, iako je potreban oprez u pogledu negativnih rizika od globalne ekonomije i efekata povećanja cena", rekao je Goto.

Banka Japana je prošlog meseca preduzela korake kako bi omogućila dalji rast dugoročnih kamatnih stopa, što analitičari vide kao početak postepenog odstupanja od masivnih monetarnih podsticaja.

(EURACTIV.rs)