Ekonomija

AMERIČKA BANKARSKA INDUSTRIJA OPET U KRIZI? Padaju kreditni rejtinzi bankama u SAD, u riziku čak i neki giganti

Analitičar Fič Rejtinga upozorio je da se američka bankarska industrija približila još jednom izvoru turbulencije — riziku od značajnog snižavanja rejtinga desetina američkih banaka, čak i JPMorgan Chase.

Izvor: EPA-EFE/Peter Foley

Nakon što je agencija Fič učinila presedan i smanjila kreditni rejting državi SAD, sada je Mudiz upozorio i neke manje banke, ali i veće banke.

Agencija za ocenjivanje smanjila je svoju procenu oko rasta industrije u junu, što je potez za koji je analitičar Kris Volf rekao da je ostao uglavnom neprimećen jer nije izazvao smanjenje rejtinga banaka.

Ali još jedno smanjenje rejtinga na A+ sa AA-, nateralo bi Fič da ponovo proceni rejting svake od više od 70 američkih banaka koje pokriva, rekao je Volf za CNBC u ekskluzivnom intervjuu u sedištu kompanije u Njujorku.

"Ako bismo ga pomerili na A+, onda bi to ponovo ispitivati sve naše finansijske mere i verovatno bi se pretvorilo u negativne akcije rejtinga", rekao je Volf.

Rezovi za još 17 kreditora

Firme za kreditni rejting na koje se oslanjaju investitori u obveznice u poslednje vreme su uzburkale tržišta svojim postupcima. Prošle nedelje, Mudiz je snizio rejting 10 malih i srednjih banaka i upozorio da bi rezovi mogli doći za još 17 kreditora, uključujući veće institucije kao što je Truist i USB (banka koja je kupila posrnulu banku Kredi Suis).

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

Ranije ovog meseca, Fič je snizio dugoročni kreditni rejting SAD zbog političke disfunkcije i rastućeg duga, što je bio potez koji su ismevali poslovni lideri, uključujući generalnog direktora JPMorgana Džejmija Dajmona.

Ovog puta Fič namerava da signalizira tržištu da smanjenje rejtinga banaka, iako nije unapred zaključeno, predstavlja pravi rizik, rekao je Volf.

Akcija kompanije u junu podigla je ocenu “operativnog okruženja“ u industriji na AA- sa AA zbog pritiska na kreditni rejting zemlje, regulatornih praznina koje su razotkrile propuste regionalnih banaka u martu i neizvesnosti oko kamatnih stopa.

Problem koji stvara još jedno snižavanje na A+ je to što bi rezultat industrije tada bio niži od nekih od njenih najbolje ocenjenih zajmodavaca. Dvema najvećim bankama u zemlji po imovini, JPMorgan i Bank of America bi rejting verovatno bio smanjena na A+ sa AA- u ovom scenariju, pošto banke ne mogu biti ocenjene više od okruženja u kome posluju.

A ako se smanje rejtinzi vrhunskih institucija poput JPMorgana, onda bi Fič bio primoran da barem razmotri smanjenje rejtinga svih svojih kolega, kaže Volf. To bi potencijalno moglo gurnuti neke slabije zajmodavce bliže statusu neinvesticionog ranga.

Što se tiče onoga što bi moglo da podstakne Fič da smanji rejting industrije, najveći faktor je put kamatnih stopa koje određuju Federalne rezerve. Neki prognostičari tržišta su rekli da je Fed možda već završio sa podizanjem stopa i mogao bi da ih snizi sledeće godine, ali to nije unapred zaključen zaključak. Više stope duže od očekivanog pritiskale bi profitne marže industrije.

(EURACTIV.rs)