Ekonomija

SINIŠA MALI O PLATAMA, PENZIJAMA I IZLOŽBI EXPO 2027: Za 20 dana povećanje, u Expo ulažemo do 14 milijardi evra

Za samo 20 dana realizovaće se povećanje plata za medicinske sestre, negovateljice i prosvetare, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali najavio je govorio je o svim aktuelnim ekonomskim temama gostujući u "Jutru" na Prvoj TV.

On je iskoristio priliku da najavi povećanje plate, ali i da istakne koliko je Expo 2027. značajan za dalji napredak Srbije.

"Beograd ide napred, cela Srbija ide napred, uprkos krizi koja i dalje traje. Jedna mala Srbija i dalje pobeđuje. Za samo 20 dana idemo sa povećanjem plata za medicinske sestre negovateljice i prosvetare", rekao je.

Govoreći o povećanju plata, Mali je naveo da im plate biti veće za 5,5 odsto, a da će od 1. januara biti dodatno povećanje od 10 odsto za sve zaposlene.

Kako je dodao, sledi povećanje i za penzionere.

"Inflacija polako pada, tako da je povećanje mnogo značajnije. Pokušavamo da održimo životni standard. Od 1. oktobra dodatnih 5,5 posto povećanje za penzionere. Nikada se nije desilo da za samo dve godine penzije porastu 55 odsto", dodao je ministar.

Mali je pozvao penzionere da preuzmu penzionerske kartice.

Država daje pomoć od 10.000 za svu decu starosti do 16 godina. Ministar je podsetio da prijave kreću za tačno 10 dana.

"Mi ćemo za tačno deset dana krenuti sa prijavama za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara za sve majke. Na portalu trezora se vrše prijave, treba vam broj lične karte i JMBG. Mesec dana traju prijave, a odmah nakon toga ćemo to isplatiti. Sva deca do 16 godina dobiće jednokratnu pomoć", rekao je Mali.

Expo 2027. - nova razvojna šansa

Siniša Mali govorio je i o međunarodnoj izložbi Expo 2027. 

"U ta tri meseca imaćemo tri miliona posetilaca. Kako je predsednik rekao, sve merimo do 2027. godine. Iskoristićemo Expo i idemo korak dalje. Gledamo to kao novu razvojnu šansu. Kao što je Ruzvelt pokrenuo Nju dil, tako mi planiramo da uložimo 12-14 milijardi evra u ceo ovaj projekat. Ulagaćemo ne samo u prestonicu već u celu Srbiju. Ne staju ni radovi koji su već počeli" rekao je Mali.

Izvor: RTS/screenshot

Kako je dodao, radi se o potpunom razvoju novog dela Beograda.

"Izgradićemo i stanove koji će nakon Expa biti prodati. Osim tih 127 hektara, mi ćemo oko toga napraviti čudo, da napravimo neki tematski park, terene.. Potpisali smo ugovor za izgradnju infrastrukture, za pripremne radove za Ekspo i Nacionalni stadion. Do 2025. imaćemo i brzu prugu do Budimpešte, hoćemo da kupimo još jedan superkompjuter", rekao je ministar.

Ministar Mali je pozvao građane da Expu doprinesu svojim idejama.

"Na nama je da budemo složni i jedinstveni i da ulažemo gde treba, jer istorijski treba iskoristiti ovaj trenutak. Svako obećanje koje smo dosad dali, to smo ispunili. Daćemo sve od sebe zato vas i pozivam da svi učestvujete" rekao je Mali.

(EURACTIV.rs)