Ekonomija

SA TAGOM USKORO I KROZ CRNU GORU: Brže, jeftinije, sa manje gužvi i zadržavanja

Autor Milena Antonijević

Preko 23.000 aktivnih korisnika koristilo TAG uređaj za elektronsku naplatu putarine kroz Srbiju i Severnu Makedoniju. Uskoro na isti način i kroz Crnu Goru.

Izvor: Youtube/Nova S/screenshot

Pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine JP "Putevi Srbije" Darko Savić izjavio je za RTS da putnici koji na taj način plaćaju putarinu, kroz Srbiju ostvaraju popust od šest odsto. 

Više od sedam i po miliona vozila, prošlo je u julu srpskim auto-putevima. To je u odnosu na prošlu godinu povećanje za sedam odsto. 

Sve veći broj uređaja za elektronsku naplatu putarine, kojih trenutno ima oko 700.000 u Srbiji doprinosi manjim gužvama. Više od 20.000 korisnika prekonfigurisalo je svoj TAG uređaj na Open Balkan ETC - jedinstveni TAG uređaj za Srbiju i Severnu Makedoniju.

Savić je pojasnio da korisnici treba da imaju TAG uređaj da bi pristupili tom sistemu naplate putarine. Korisnici mogu da nabave novi uređaj u preko 600 poslovnica Pošte, koji je već konfigurisan na veb servis Open Balkan.

Kako je kazao, korisnici pripejd TAG-a, kaže, mogu da ga prekonfigurišu u 25 poslovnica Pošte. Uređaj se može prenositi iz vozila u vozilo, a provizija se ne plaća u inostranstvu.

"U integrisanom sistemu naplate putarine između Srbije i Severne Makedonije, beležimo preko 23.000 aktivnih korisnika za 40 dana, od početka funkcionisanja", ističe Savić.

Kako kaže, elektronska naplata putarine umrežena je sa platnom karticoma.

U narednih deset dana doći će i do potpisivanja protokola između Srbije i Crne Gore.

"Sa Hrvatskom smo završili pregovore i potpisivanje sporazuma. Intezivno radimo na implementaciji tog rešenja. Vrlo brzo imaćemo i sa Republikom Srpskom i BIH. Imaćemo jedinstveni sistem u regionu", kaže Savić.

Trenutno se radi i na proširenju 25 naplatnih stanica, što će biti završeno do početka sledeće godine.

(EURACTIV.rs)