Ekonomija

NEMAČKA ATRAKTIVNA ZA INVESTITORE UPRKOS PROBLEMIMA: Uložiće oko 80 milijardi evra, koje industrije ih privlače?

Iako se nalaze u velikim ekonomskim problemima, vlasti Nemačke najavljuju važne i obimne investicije u ovu zemlju.

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Usred ekonomskog pada koji je izazvao strahove od deindustrijalizacije, ministar ekonomije u Nemačkoj Robert Habek je podsetiona na snagu nemačke privrede i rekao da su u planu velike investicije od oko 80 milijardi evra.

Habek je, u kontekstu slabih ekonomskih performansi Nemačke, pokušao da pokaže poverenje u nemačku ekonomiju u budućnosti, ističući da su velike investicije već u toku.

"Trenutno oko dvadesetak kompanija planira velike investicije u Nemačkoj, sa ukupnim obimom ulaganja od oko 80 milijardi evra", rekao je Habek za Funke Media Group.

Ova suma, prema Habeku, uključuje i planirane privatne investicije koje do sada nisu bile poznate javnosti.

"Od farmaceutske industrije do proizvodnje baterijskih ćelija, od industrije poluprovodnika do proizvodnje vodonika, stvorili smo raznolik biotop sa velikom željom za ivesticijama, koji će takođe doneti jasne rezultate u narednim godinama i pomoći da se obnovi prosperitet", rekao je Habek.

"Oni žele da investiraju ovde i stvoriće vrednost i radna mesta", dodao je on.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemačka ekonomija posebno pogođena ratom

Nemačka ekonomija je posebno teško pogođena ratom u Ukrajini i trenutno doživljava ekonomsko usporavanje zbog inflacije i visokih cena energenata. Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Nemačka je jedina velika ekonomija u kojoj se očekuje da će se BDP smanjiti 2023. godine.

Najnoviji podaci Saveznog zavoda za statistiku takođe pokazuju mračnu sliku stanja nemačke privrede, pri čemu je industrijska proizvodnja u junu pala za 1,5 odsto u odnosu na maj, navodi se u izveštaju.

Međutim, Habek je pokušao da umanji ove strahove, navodeći da bi Nemačka trebalo da bude "uverenija" u svoje sposobnosti.

Prema izvorima iz nemačke vlade, jedan od najvećih privatnih investitora je kompanija TSMC, jedan od vodećih proizvođača čipova. Tajvanski proizvođač planira da uloži 10 milijardi evra u Saksoniju, koja je postala nacionalni centar za proizvođače čipova, objavio je poslovni list Handelsblatt. Vlada će navodno subvencionisati fabriku sa 5 milijardi evra.

Dobra vest, ali...

Ovu najavu je pozdravila i Francuska, a ministar trgovine Olivije Beht je u utorak izjavio da je "dobra vest da je Nemačka ekonomski privlačna, iako je privlačnost pre svega evropska".

"Kada birate evropsku zemlju, prvo birate EU", rekao je on novinarima.

Više proizvođača čipova nedavno je najavilo velike investicije u Nemačkoj u zamenu za izdašne subvencije. Intel je u junu najavio da će uložiti 30 milijardi evra u Magdeburg u zamenu za 10 milijardi evra državne pomoći, a američki proizvođač čipova Volfspeed planira da uloži 3 milijarde evra u zamenu za 500 miliona evra državne pomoći.

Habekova Zelena stranka trenutno takođe radi na novom paketu javnih investicija vrednom 30 milijardi evra za podsticanje "održivog rasta, prosperiteta i konkurentnosti Nemačke kao poslovne lokacije", navodi se u nacrtu dokumenta.

Međutim, ostaje nejasno da li bi liberalni koalicioni partner Zelenih, FDP, podržao takav potez.

"Ono što je sada potrebno nisu kratkoročni paketi podsticaja, već strateški pristup koji uključuje smanjenje birokratije, niske poreze i povećanje privatnih investicija," izjavio je za Funke Media Group generalni sekretar FDP-a Bijan Đir-Sarai.

(EURACTIV.rs)