Ekonomija

EURACTIV ISTRAŽUJE ZAŠTO JE SPORAN MTS NA SEVERU KOSOVA I METOHIJE: Kakve bi posledice po Srbe imalo gašenje?

Autor Jelena Jevtić

Srbi na Kosovu mogli bi da ostanu bez jedine srpske telekomunikacione kompanije, "MTS". Istražujemo kakve bi ovo imalo posledice za građane Srbije u južnoj srpskoj pokrajini.

Izvor: Mondo

VIše od dva meseca traje kriza na severu Kosova i Metohije u kojoj najozbiljnije posledice trpe građani. Školska godina je prekinuta ranije nego u ostatku Srbije, srpska roba i dalje ne može da pređe administrativne prelaze, kosovska policija i dalje boravi u opštinama onemogućavajući stotinama Srba da obavljaju svoje poslove.

Od nedavno, građani se suočavaju sa dodatnom pretnjom: ostaju bez jedine srpske telekomunikacione kompanije – MTS doo, ćerka firme Telekom Srbija. Ovo znači da je ugrožena egzistencija za više od 250 porodica, ali i da je ugrožena sloboda informisanja i komunikacije sa drugima, upozoravaju iz kompanije Telekom Srbija.

Kako za EURACTIV kaže direktor kompanije Vladimir Lučić, ovde se ne govori o bilo kakvim principima i pravnim osnovama, već o jasnoj nameri da se na "jedan potpuno besmislen i neutemeljen način ukine kompanija MTS d.o. koja je osnovana 2015. godine u skladu sa Briselskim sporazumom, a čiji je jedini osnivač i vlasnik kompanija Telekom Srbija".

Međutim, iz takozvane Vlade Kosova sada tvrde da ova, ali i desetine drugih kompanija, među kojima je i jedna od najpoznatijih medijskih – Klan Kosova, krše ustavni poredak jer se u njihovim dokumentima za registraciju gradovi na Kosovu pominju kao deo Srbije.

Gde je nastao problem?

Konkretno, kako je navedeno, u slučaju MTS-a d.o.o., problem je nastao zbog ličnih dokumenata jednog od članova menadžmenta kompanije u kojima je navedena adresa "Kosovska Mitrovica, Republika Srbija", što takozvana Vlada Kosova ne prihvata, s obzirom na to da je Kosovska Mitrovica u njihovom sistemu podeljena na Severnu i Južnu, srpsku i albansku Mitrovicu.

Podsetimo, ovaj grad je u posleratnom periodu podeljen na dva dela, južni i severni. Danas su to dve odvojene opštine: Južna Mitrovica, u kojoj su većina Albanci i Severna Mitrovica sa većinskim srpskim stanovništvom. Sedište MTS-a je u Severnoj Mitrovici ali ima svoje ispostave i u drugim srpskim sredinama južno od Ibra.

Prethodno je iz istih razloga oduzeta dozvola za rad privatnoj televiziji Klan Kosova, kojoj su u registracionim dokumentima stajala dva grada na Kosovu – Peć i Đakovica – ali kao da su deo Srbije.

Nadležno ministarstvo je ovom mediju odbilo žalbu, ali je Privredni sud Kosova 3. avgusta odložio izvršenje odluke o oduzimanju dozvole za rad do donošenja konačne odluke.

"Potpuni apsurd"

U odluci koja je dostavljena kompaniji Telekom Srbija, ističe Lučić za EURACTIV, navodi se da je razlog za gašenje to što jedan član menadžmenta poseduje pasoš izdat od strane Republike Srbije.

"Stvarno se može tumačiti kao potpuni apsurd da se jedna kompanija, koja je ujedno i jedan od najvećih investitora u poslednjih skoro deset godina, ugasi zbog navodnog nedostatka u ličnim dokumentima jednog zaposlenog", smatra naš sagovornik.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kako dodaje, da apsurd bude još veći, taj zaposleni takođe poseduje zvanična dokumenta izdata od strane prištinskih institucija koja su takođe deo zvanične dokumentacije MTS d.o.o.

"Važno je da napomenem da ćerke firme Telekoma Srbija uspešno posluju u deset država, kako u regionu tako i u državama Zapadne Evrope (DACH regije) i nismo se do sad susretali sa ovakvom vrstom pritisaka niti bilo kakvih prigovora na regularnosti našeg poslovanja. Veoma smo neprijatno iznenađeni da se ovaj navodni ’administrativni propust’ u pomenutoj odluci navodi kao - kršenje navodnih ustavnih normi što takođe navodno predstavlja ozbiljnu pretnju po javnu bezbednost", ističe Lučić za EURACTIV.

Ovo će, bez sumnje, uticati na život svih Srba na severu Kosova i Metohije. Uzevši u obzir da je u pitanju jedina srpska telekomunikaciona kompanija koja posluje na teritoriji južne srpske pokrajine, posledice koje bi gašenje moglo da ima brojne su i nesagledive.

"U ovom trenutku nama je jedini prioritet i odgovornost da sačuvamo radna mesta naših zaposlenih kojih je više od 250, što direktno utiče na egzistenciju više od 1.000 članova njihovih porodica. Zbog toga je za nas ova borba veoma važna i nećemo se predati i zato ćemo primeniti sva zakonska i pravna sredstva kako bismo istrajali u nameri da nastavimo sa poslovanjem na teritoriji Kosova i Metohije, sačuvamo radna mesta našim ljudima, i da im omogućimo osnovna ljudska prava i prava na život, da budu informisani i da mogu da imaju kontakt sa svojim bližnjima", jasan je Lučić.

Računa se na međunarodne insitucije

Kako dodaje, u svemu ovome, iskreno računaju i na razumevanje i podršku međunarodnih institucija.

"Računamo da će međunarodne institucije prepoznati istinu, pokazati ispravnost i stati na stranu pravde i pomoći nam da istrajemo u ovoj teškoj i nepravednoj borbi. Opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji se još jednom nalazi pred zaista velikim izazovima i verujemo u pozitivan ishod čitave ove situacije jer u suprotnom to znači poraz svih elementarnih životnih postulata na kojima se temelje međunarodna prava savremene Evrope i sveta", govori naš sagovornik.

O motivima ovakvih poteza, u momentima nestabilnosti koja na severu Kosova i Metohije traje već više od dva meseca, moglo bi se reći, ne treba govoriti. Odgovor na ovo pitanje nema čak ni direktor kompanije Telekom Srbija, Vladimir Lučić.

"Na ovakvo pitanje, zaista nemam racionalan odgovor s obzirom da izlazi iz mog profesionalnog domena. Ono što kao čovek mogu da kažem jeste da ovakav potez predstavlja zaista presedan u savremenoj Evropi i svetu. Za nas ovaj potez predstavlja nastavak pritisaka koje mi kao kompanija trpimo već neko vreme, i to kao tržišni lider i najveći operater, koji je najviše investirao u kvalitet svojih servisa na čitavoj teritoriji. Moj jedini zaključak je da ovi potezi nisu poslovno-pravno već isključivo politički motivisani", smatra Lučić.

Izvor: EPA-EFE/Wael Hamzeh

Telekom Srbija sprema žalbu

Kompanija Telekom Srbija već je preduzela određene akcije povodom ove "pravno neutemeljene odluke", kako je Lučić opisuje.

"Obaveštenje koje smo dobili nam ne ostavlja puno prostora za reakciju – dat nam je rok od 30 dana za žalbu i na tome radimo. Ukoliko žalba ne bude usvojena, što bi predstavljalo dodatni apsurd, tada imamo opciju suda i imamo opciju reakcije međunarodne zajednice, da po istoj odluci kako su sprečili gašenje opozicionog medija Klan Kosova, spreče i gašenje naše kompanije. Shodno tome, mi smo odmah po dobijanju odluke obavestili sve relevantne institucije – od ambasada u Beogradu i Prištini pa do ključnih činilaca u Briselu čija nam je podrška ključna u ovakvoj situaciji", ističe naš sagovornik.

Kako zaključuje, na kompaniji Telekom Srbija je da iskoristi sva pravna sredstva da do gašenja ipak ne dođe.

"Jer bi u tom slučaju značilo naknadu štete ogromnih razmera na nekom međunarodnom sudu na kojem bismo sigurno dobili, tako da smo vrlo samouvereni da ćemo imati pozitivan ishod jer su istina i pravda na našoj strani", zaključuje naš sagovornik.

Inače, na Kosovu postoje i drugi operateri koji pružaju slične usluge kao MTS d.o.o., poput Kosovskog Telekoma "Vala", ali i privatnih kompanija "IPKO" i "Artmotion".

Međutim, pripadnici srpske zajednice gotovo da ne koriste njihove usluge, osim kada je u pitanju mobilna telefonija operatera "Vala" i "IPKO". Ove dve mobilne mreže su zastupljenije u srpskim sredinama južno od Ibra.

Šta piše u sporazumu tzv. Kosova i Srbije o telekomunikacijama?

Osnivanje kompanije MTS d.o.o. na Kosovu je usaglašeno sporazumom iz Brisela o telekomunikacijama 2015. godine.

Predviđeno je da regulatorna tela daju licencu za rad novoj kompaniji za pružanje usluga u oblasti mobilne i fiksne telefonije, koja će biti registrovana u skladu sa kosovskim regulatornim okvirom.

Vlada Kosova je potom usvojila odluku da se kompaniji MTS d.o.o. izda dozvola za rad.

Na osnovu istog sporazuma, Kosovo je dobilo državni pozivni broj +383.

(EURACTIV.rs)