Ekonomija

5 OBLASTI ĆE BITI U FOKUSU RAZVOJA: Brnabić predstavila detaljan plan

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ana Brnabić o pet oblasti koje će biti u fokusu razvoja.

Izvor: rts/printscreen

Premijerka Srbije Ana Brnabić predstavila je u obraćanju javnosti pet oblasti koje će biti u fokusu. 

1. Autonomna vožnja, tj. vozila bez vozača

Brnabićeva je navela da je u Srbiji pre mesec dana izdata prva dozvola za vozilo bez vozača stepena 3, što znači da vozač jeste na mestu vozača, ali ne upravlja komandama automobila.

"U tome smo jedna od prvih pet zemalja koje su to uradile. Nama je cilj da do 2027. imamo taj maksimalan nivo 5 gde je potpuno autonomno vozilo i da tokom našeg Ekspa 2027 sva vozila u okviru Ekspa budu električna vozila bez vozača", rekla je Brnabićeva. Želimo da Srbija bude prva u Evropi u ovoj oblasti, poručila je premijerka.

2. Bio 4 kampus je jedan od najvećih projekata ove Vlade

Dobra vest je da ćemo mi krenuti sa pripremnim radovima u novembru ove godine, mi ćemo kad dođe Ekspo u Srbiju 2027. godine imati najveći deo kampusa gotov, spreman i useljen, navela je Brnabićeva.

"Tu će raditi više od 5.000 naučnika, studenata i profesora, a imamo potpisane sporazume o saradnji sa nekim od najvećih svetskih farmaceutskih kompanija", dodala je.

3. Naučno-tehnološki parkovi

Premijerka kaže da su naučno-tehnološki parkovi doneli mnogo toga dobrog.

"Nastavljamo sa izgradnjom naučno-tehnoloških parkova i pre svega potpuni fokus na Niš, Čačak i sada na Naučno-tehnološki park u Kruševcu. Najkasnije krećemo sa izgradnjom u prvom kvartalu 2024. godine. Guramo i ambicija nam je da krenemo sa izgradnjom u četvrtom kvartalu ove godine", rekla je Brnabićeva.

4. Nastavak ulaganja u Kragujevac

Premijerka kaže da su Kragujevac podigli državnim Dejta centrom, kao i da će krajem avgusta biti uručen sertifikat za najbezbedniji Dejta centar na svetu.

"Dejta centar u Kragujevcu je nama dao mogućnost da Kragujevac stavimo u centar razvoja naših informaciono-komunikacionih tehnologija i veštačke intelegencije", rekla je premijerka.

Najavila je i da su obezbedili sredstva u budžetu da 2024. godine krenu u izgradnju inovacionog distrikta, što će biti važno za Kragujevac i Šumadiju.

5. Razvoj veštačke inteligencije

Mi smo jedna od 11 zemalja u svetu koje imaju razvoj veštačke inteligencije u kurikulumu za osnovne i srednje škole, navela je Brnabićeva. Ukazala je da već imamo jedan superkompjuter u Dejta centru Kragujevcu, a da sada kupujemo još jedan.

"Želimo da Srbija bude apsolutni lider u Evropi u oblasti razvoja veštačke inteligencije", rekla je Brnabićeva.

(EURACTIV.rs)