Ekonomija

INFLACIJA U ŠPANIJI NAJVIŠA U POSLEDNJIH 37 GODINA: Cene porasle 7,5 odsto u januaru

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Inflacija u Španiji je na nivou na kom se nije nalazila skoro 40 godina, prenose lokalni mediji.

Izvor: EPA-EFE/J.J. Guillen

Inflacija je porasla na 7,5 odsto u Španiji, što je čini najvišom cifrom od decembra 1986. godine, objavio je u ponedeljak nacionalni statistički institut INE nakon što je PDV na neke namirnice smanjen i neke državne subvencije na gorivo ukinute.

Porast inflacije koji beleži INE isključuje neprerađenu hranu i energente i uglavnom se objašnjava povećanjem cena goriva, višim nego u januaru 2022. godine, kao i činjenicom da je pad cena odeće i obuće bio manji nego prošle godine.

Prema istoj studiji, mesečni rast cena je takođe dostigao 7,5% u januaru nakon pet meseci umerenog rasta nakon maksimuma od 10,8% postignutog u julu, koji je uglavnom bio posledica poskupljenja energenata povezanih sa ratom u Ukrajini.

Na godišnjem nivou, međutim, potrošačke cene su pale za 0,3 odsto u odnosu na decembar, dodaje se u studiji.

Harmonizovani indeks potrošačkih cena (HICP), procenjena godišnja stopa promene je takođe iznosila 5,8%, što je tri desetine procentnog poena više od one zabeležene prethodnog meseca.

Ipak, pad cena struje, veći nego u januaru 2022. godine, je nešto na šta je ukazao INE - trend koji se delimično može objasniti takozvanom "iberijskom derogacijom" koja španskim i portugalskim potrošačima daje privremenu zaštitu od naglog rasta cena struje. 

Španska vlada nedavno je usvojila niz mera predviđajući vrhunac inflacije u prvom kvartalu i potom silaznu putanju ukupne inflacije i troškova.

Obavezni popust od 20 centi po litru benzina i dizela za sve potrošače prestao je da važi 31. decembra i sada se odnosi samo na drumske prevoznike, dok je 1. januara vlada ukinula PDV na osnovne namirnice i prepolovila sa 10% na 5% za ulja i testenine.

Opštinski izbori će biti održani u maju u Španiji, i mnogi ih smatraju prvim lakmus testom za vladajuću koaliciju socijalističkog premijera Pedra Sančeza sa levičarskim Unidas Podemosom. Opšti izbori biće održani u decembru, što će biti poslednji mesec španskog predsedavanja Savetom EU koji počinje 1. jula.

(EURACTIV.rs)