Ekonomija

KOLIKO SU NOVCA EVROPSKE KOMPANIJE IZGUBILE ZBOG POVLAČENJA IZ RUSIJE? Na udaru energetska i finansijska industrija

Evropske kompanije su izgubile više od 100 milijardi evra u Rusiji od njene invazije na Ukrajinu, navodi Fajnenšel tajms.

Izvor: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Od februara prošle godine, kompanije masovno povlače svoje poslovanje iz Rusije kao odgovor na pritisak investitora i potrošača.

Istraživanje o finansijskim izveštajima 600 firmi pokazalo je da se 176 od ukupnog broja suočilo sa gubicima kao rezultat prodaje, zatvaranja ili smanjenja poslovanja u Rusiji.

U ove kalkulacije nisu uračunati indirektni troškovi kao što su poskupljenje energenata i robe.

Većina gubitaka bila je koncentrisana u nekoliko visoko izloženih sektora kao što su energetika i finansijski sektor. Tri naftne kompanije – Britiš Petroleum, Šel i TotalEnerdžis – suočile su se sa kaznama od 40,6 milijardi evra. Ali gubici su bili više nego pokriveni zahvaljujući višim cenama energetika koje su donele ogroman profit.

Ko još gubi?

Ako se iz ankete izuzmu energetske i finansijske kompanije, najveći gubici potiču iz nemačke hemijske i automobilske industrije.

Nisu sve kompanije odlučile da prekinu veze sa Rusijom. Prema trenutnoj studiji Jejla, nešto više od polovine od 1.000 kompanija koje su se obavezale da napuste Rusiju uspele su da naprave čist raskid sa Rusijom.

Izvor: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

"Čak i ako je kompanija izgubila mnogo novca napuštajući Rusiju, oni koji ostanu rizikuju mnogo veće gubitke. Ispostavilo se da je odlazak bila najbolja strategija za kompanije koje su odlučivale šta da rade na početku rata. Što ste brže otišli, manji je vaš gubitak", rekao je za FT Nabi Abdulajev, partner u strateškoj konsultantskoj kompaniji Control Risks.

Nakon što je Kremlj prošlog meseca zaplenio imovinu Danona i Karlsberga, stručnjaci strahuju da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao još više da oteža kompanijama izlazak iz Rusije. Država je u procesu usvajanja novog pravila po kojem je Kremlj prvi u redu za zaplenu akcija strateških kompanija čiji akcionari napuštaju zemlju.

Ovaj zakon bi mogao da doprinese sve većem broju kaznenih mera koje je Putinov režim uveo za borbu protiv kompanija koje žele da prestanu sa radom u ovoj zemlji.

Rusija je u decembru 2022. godine počela da primorava kompanije koje prodaju svoju imovinu da je prodaju sa popustom od 50 odsto, što je dovelo do otimanja među domaćim biznismenima za jeftinu imovinu.

Gledano po zemljama, najviše su izgubile kompanije iz Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

(EURACTIV.rs)