Ekonomija

AMERIČKE KOMPANIJE SVE ZAINTERESOVANIJE ZA ULAGANJE U SRBIJU: EURACTIV intervju - Stefan Lazarević, predsednik AmCham

Autor Tamara Milošević Grbić

AmCham je definisala četiri prioriteta koji bi u kratkoročnom periodu mogli da smanje efekte krize, a dugoročno su ključni za kreiranja poslovnog ambijenta u Srbiji koji će privlačiti nove investicije i otvaranje novih radnih mesta.

Izvor: AmCham arhiva/ustupljena fotografija

Srbija kao investiciona destinacija u odnosu na okruženje bolja je od Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a lošija od susednih članica Evropske unije, rekao je za EURACTIV Stefan Lazarević, predsednik Američke privredne komore i naglasio da je uz globalnu krizu kojoj se još uvek ne nazire kraj, pred privredom Srbije je još jedna izazovna godina.

“Velike američke kompanije su sve zainteresovanije za ulaganje u Srbiju, reč je pre svega o tehnološkim kompanijama, kao i onim iz oblasti infrastrukture i energetike. Kao neko ko je na čelu poslovnog udruženja koje okuplja više od 230 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija, mogu da kažem da potencijala za dalja ulaganja ima i da je interesovanje veliko", kazao je Lazarević ističući da tome doprinosi i misija AmCham-a, da kroz partnerstvo sa Vladom Srbije kontinuirano unapređuju poslovnu klimu i budu oslonac novim investicijama.

"Tokom sledeće godine fokus bi trebalo da bude na četiri prioriteta kako bi se u kratkoročnom periodu smanjili efekti krize, digitalna transformacija u cilju efikasnije i transparentnije administracije i pravosuđa, sprovođenje zelene agende za ekološki čistu i energetski efikasnu Srbiju, unapređenje sistema zdravstvene zaštite i unapređenje regionalne ekonomske saradnje kroz inicijativu Otvoreni Balkan, sa fokusom na daljim EU integracijama", istakao je Lazarević. Za Američku privrednu komoru u Srbiji to su četiri prioriteta za koje veruju da su ključni za nastavak kreiranja modernog poslovnog ambijenta.

“Smatram da upravo ovi prioriteti predstavljaju kamen temeljac daljeg održivog razvoja naše zemlje i to kroz modernizaciju države i administrativnih procedura ali i dalje stvaranje sistema u kome mladi žele da ostanu, rade i zasnuju svoje porodice”, smatra Lazarević.

Na nedavno organizovanom skupu Američke privredne komore u Srbiji, ambasador SAD, Kristofer Hil rekao je da Srbija ima izuzetno talentovane mlade ljude čiju perspektivu vidi ovde ukoliko dođe još investicija. Hil je tom prilikom istakao da američke kompanije veruju u Srbiju kao i da je Amerika posvećena uspehu naše zemlje.

Predstavljajući godišnji izveštaj pod nazivom “Deseto prolazno vreme” koje AmCham tradicionalno sprovodi poslednjih deset godina među svojim članicama, pokazalo se da je nivo zadovoljstva poslovnim okruženjem u Srbiji na nivou prošlogodišnjeg i beleži porast u odnosu na 2016. godinu. Prosečna ocena poslovne klime je 2,8 što znači da je velika većina članica (73%) umereno zadovoljna, dok je 6% veoma zadovoljno.

Srbija je kao investiciona destinacija bolje ocenjena od Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a lošije u odnosu na susedne države, članice EU. Imajući u vidu da je to slučaj od kada se sprovodi istraživanje, zaključak je da se članstvo u EU percipira kao znak stabilnosti poslovnog okruženja i predvidivosti kratkoročnog i dugoročnog ekonomskog razvoja”, objasnio je Lazarević.

Predsednik Američke privredne komore ovu godinu vidi kao izazovnu zato što će se efekti krize koju smo imali prošle godine u najvećoj meri preliti I na 2023. godinu. Pored neizvesnosti vezano za Kovid i sukoba u Ukrajini, tu su kontrola inflacije, energetska kriza, ali i prelivanje problema sa kojima se suočava EU kao naš najveći investitor I spoljnotrgovinski partner. Na osnovu istraživanja AmCham-a, optimizam za ovu godinu nešto je niži od dosadašnjih izmerenih u pogledu rasta poslovanja i u pogledu novih zapošljavanja, usled velike neizvesnosti koju nosi globalna kriza.

“Ipak, velika većina (89%) kompanija AmCham-a u ovoj godini očekuje zadržavanje ili povećanje poslovanja, a njih (96%) planira da zadrži ili poveća zaposlenost. Dakle, pred nama je niz izazova za koje ne postoje ni laka rešenje, ali optimizam gradimo na tome što država i ceo privatni sektor zajedno rade na iznalaženju rešenja za izlazak iz krize”, naglasio je Lazarević.

Na pitanje da li postoje zainteresovani partneri iz SAD da se u Srbiji ili regionu razviju projekti korišćenja energije iz nuklearnih elektrana Lazarević je odgovorio da je u Srbiji na snazi moratorijum na izgradnju nuklearki duže od 20 godina.

“Kako je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nedavno izjavila, Srbiji predstoji donošenje strategije energetskog sistema za narednih deset godina, čime će biti definisano kako bi u budućnosti trebalo da se upravlja energetskim sistemom”, kaže predsednik Američke privredne komore.

Američke kompanije prate impulse Vlade i u skladu sa tim pokazuju interesovanje za investiranje u različite sektore, zaključio je Lazarević.

(EURACTIV.rs)