Nekretnine

ŠTA ĆE BITI SA CENAMA STANOVA U SRBIJI? Sve poskupelo zbog Rusa i Ukrajinaca, a stručnjaci najavljuju novi talas

Autor Milena Antonijević

Cene stanova u Srbiji neće padati, ocenjuju stručnjaci za EURACTIV i najavljuju novi talas dolazaka Rusa i Ukrajinaca.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Cene rentiranja stanova u Srbiji prethodnih par meseci dostigle su vrtoglave iznose jer su stanodavci dolaskom Ukrajinaca i Rusa videli šansu za veću zaradu. Lokalni podstanari, opravdano ljuti zbog novonastale situacije, ovo ponašanje vlasnika stanova nazivaju "ratnim profiterstvom".

Neretko se dešavalo da su dugogodišnji stanari morali da se isele jer nisu bili u prilici da stan plaćaju po duploj ili čak trostruko višoj ceni.

Milan Ivanović koji je godinama živeo kao podstanar u zgradi na uglu Ruzveltove i Cvijićeve ulice u centru Beograda, bio je prinuđen da se iseli jer je vlasnik stana podigao kiriju sa 280 na 400 evra, pravdajući se inflacijom. Milanu je napomenuo da je to "cena za njega" jer je višegodišnji stanar i da bi inače taj stan mogao da izda po znatno većoj ceni Rusima. Ivanović je odlučio da napusti stan. Našao je drugi stan u centru grada koji, iako duplo manje kvadrature, sada plaća 400 evra.

"Cela priča me je ljudski pogodila i ponos mi nije dozvolio da ostanem u tom stanu. Ispostavilo se da sam doneo dobru odluku jer me je vlasnik dan pre dogovorenog roka za iseljenje zamolio da stan napustim kako bi se uselila ruska porodica. To sam video svojim očima jer su ljudi par dana pre toga došli da se dogovore oko nameštaja, useljenja i ostalih detalja. Stan koji sam zatim iznajmio je potpuno renoviran, opremljen novom tehnikom, tako da sam dobro prošao s obzirom na cene koje su nerealno divljale u tom trenutku", kaže Ivanović za EURACTIV.

Ovakvih slučajeva u našoj zemlji je mnogo i nisu pogođeni samo stanovnici Beograda već i drugih gradova.

Iako se prisustvo ukrajinskih i ruskih državljana smanjilo i mnogi od njih su napustili Srbiju i otišli dalje u neku od zemalja EU, cene stagniraju ali se vlasnici nerado odlučuju da kiriju snize.

Jednosoban stan prošle godine 350, sada 700 evra

Prema rečima Filipa Vrbaškog iz Agencije za nekretnine "Gigant", cene stanova su skočile oko 100%.

"Najbolji primer je jednosobni namešteni stan u bloku 45, od 64 kvadratna metra, koji je prošle godine u isto vreme izdat za 350€, a ove godine dogovorena renta iznosi 700€", kaže on i dodaje da je uvek je veće interesovanje za stanove u centru, što ne isključuje veliku potražnju i za periferijom. Ruski i ukrajinski državljani prisutni su u svim delovima grada.

Vrbaški ističe da su se domaći podstanari suočili sa povećanjem kirije, pa su bili prinuđeni da daju otkaze i da pronalaze nove stanove na lokacijama koje su udaljenije od centra. Ruskim i ukrajinskim državljanima je neophodno da se obavežu ugovorom kako bi mogli papirološki da regulišu svoj boravak u zemlji. Prema podacima ove agencije, najčešće su to ugovori na godinu dana, pojašnjava Vrbaški.

"U pitanju su mahom mladi ljudi, samci, mladi bračni parovi sa malom decom, verenici i parovi", kaže on za naš portal.

Takođe napominje da se ova agencija sa Ukrajincima susretala na samom početku rata i da su u poslednje vreme samo Rusi ti koji traže stanove, dok se Ukrajinci veoma retko pojavljuju.

Nikola Savić, posrednik u zakupu nepokretnosti u agenciji "City Expert” takođe kaže da su Rusi i Ukrajinci zainteresovaniji za centar grada u odnosu na periferiju. Gotovo 90% zakupaca skoncentrisano je u centru grada. Slična situacija je i u Nišu i u Novom Sadu, ali je daleko veće potražnja za stanovima u Novom Sadu nego u Nišu.

"Zakupci iz Rusije i Ukrajine, imaju zahteve slične našim državljanima. Važno im je da je lokacija bezbedna za život, da je stan opremljen u potpunosti i svakako su ljubitelji modernijeg dizajna. Većina njih radi od kuće, pa je od presudnog značaja da stan ima zadovoljavajući brzinu interneta”, ističe Savić.

Savić dodaje da je ova situacija uticala na srpske zakupce na više načina.

"Većina zakupaca je primorana da potraži stanove na periferiji grada po ceni koju mogu da priušte. Takođe, prilikom rentiranja stanova sada imaju veliku konkurenciju inostranih zakupaca koji mogu da ponude vlasnicima više kirije ukoliko im se stan dopadne, a taj trend naši zakupci ne mogu da isprate. S druge strane postoje i vlasnici koji ne žele saradnju sa strancima pa u tom pogledu naši zakupci imaju apsolutnu prednost”, dodaje on.

Savić pojašnjava da je na osnovu iskustva agencije "City Expert”, većina ruskih i ukrajinskih zakupaca iz IT sektora. Više od polovine je tu da bi mogli neometano da rade, dok je nešto manje porodica koje su u potrazi za mirnijim životom i novim početkom. Prema njegovim rečima, većina njih se ubrzo i zaljubi u Srbiju i naš način života pa čak i razmatraju ostanak u Srbiji. Svakako je dominantan IT sektor kao i dizajneri različitih struka, ali tu su i ugostitelji, nutricionisti, i stručnjaci iz oblasti audio i vizuelnih umetnosti.

"U ovom trenutku, potražnja jeste usporena, ali pre svega zbog zimskog perioda i praznika koji su za nama. To utiče na opadanje cena stanova, ali smo daleko od toga da se cene vrate na nivo od prošle godine u ovom periodu”, istakao je on.

Filip Vrbaški ipak podvlači da su tokom 2022. godine Srbiju preplavila dva velika dolaska ruskih i ukrajinskih državljana.

"U tim momentima je potražnja značajno rasla a samim tim i cene. Između dva dolaska postoji nešto manja tražnja i u tom periodu su cene stagnirale. Trenutno se susrećemo sa stagnacijom cena ali najavljuje se novi dolazak većeg broja Rusa te su zbog toga zakupodavci strpljivi i nisu spremni da spuštaju cene”, kaže Vrbaški.

On napominje da se ova agencija sa Ukrajincima susretala na samom početku rata i da su u poslednje vreme samo Rusi ti koji traže stanove, dok se Ukrajinci veoma retko pojavljuju.

(EURACTIV.rs)