Ekonomija

ODGOVOR EVROPSKE KOMISIJE AMERICI NAIŠAO NA OTPOR: Sedam zemalja EU protivi se novom planu za zelene industrije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evropska komisija predlaže novo finansiranje za zelene industrije, ali se sedam zemalja EU pobunilo protiv tog predloga.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANE MAHE / POOL MAXPPP OUT

Planovi Evropske komisije za nove načine finansiranja zelenih industrija naišli su na otpor sedam zemalja EU, koje su otvorenim pismom izrazile negodovanje zbog ovog predloga.

Češka, Danska, Finska, Austrija, Irska, Estonija i Slovačka potpisnice su pisma poslatog potpredsedniku Evropske komisije nadležnom za trgovinu, Valdisu Dombrovskisu. Nemačka, Belgija i Holandija nisu potpisnice pisma ali su takođe izrazile otpor predlogu i velika je verovatnoća da će glasati protiv njega na susretu lidera EU početkom februara.

Svih deset zemalja navode da bi EU trebalo da iskoristi već odobrena sredstva za finansiranje zelenih industrija, umesto da traži još novca.

Komisija veruje da su ova sredstva neophodna kako bi se izjednačile šanse bogatih i siromašnih zemalja u nastojanju da se njihove zelene industrije ojačaju. Na taj način će biti konkurentnije u poređenju sa Amerikom i Kinom.

Evropski zvaničnici posebno su zabrinuti zbog mogućnosti da američki Akt o smanjenju inflacije, koji nudi subvencije ukupne vrednosti od 369 milijardi dolara za kompanije koje proizvode električna vozila, baterije i turbine na vetar ili vodonik, "namami" evropske firme.

Bitka da Evropa ostane privlačna zelenoj industriji dodatno je otežana cenama energenata, koje su u EU mnogo više nego u Americi, ali i često dugim evropskim procesima odobravanja zelenih investicija.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je ranije da će EU pripremiti zakon koji će olakšati zelenoj industriji poslovanje, da će i zemlje članice određivati državnu pomoć, kako bi kompanije ostale u Evropi i ne bi prešle u Ameriku.

(EURACTIV.rs)