Ekonomija

ANA BRNABIĆ O BDP-U SRBIJE: Kakav nas privredni rast očekuje u 2023. godini?

Srbija bi 2023. godine trebalo da dostigne privredni rast od 2,5 odsto i zbog toga je važno nastaviti trend privrednog rasta u trećem i četvrtom kvartalu, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Izvor: Youtube/pritnscreen/ EURACTIV Partner Content

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kojoj konstatovano da bi Srbija 2023. godine trebalo da dostigne privredni rast od 2,5 odsto i poručila da je važno nastaviti trend privrednog rasta u trećem i četvrtom kvartalu, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Ana Brnabić je ukazala da su industrija i građevinarstvo oblasti koje su ključne za ostvarivanje privrednog rasta, kao da je i u drugom kvartalu zabeležen rast od 1,7 odsto, što je u skladu sa očekivanjima.

Kako se navodi, na sednici je naglašen napredak ostvaren u građevinarstvu i bržem izdavanju građevinskih dozvola, što je od važnosti za kapitalne projekte i privatne investicije.

Govoreći o najznačajnijim projektima, premijerka je istakla da je svaki projekat važan i da svako ministarstvo, lokalna samouprava i javno preduzeće mora predano da radi kako bi se ispoštovali rokovi za završetak projekata, a sve u cilju ostvarenja većeg privrednog rasta, kaže se u saopštenju.

Posebno je istaknuto da će novi projekti poput početka radova na infrastrukturi za EKSPO 2027. godine doprineti dodatnom privrednom rastu do kraja godine.

Brnabićeva je istakla da oblast turizma beleži rast, koji se pre svega ogleda u većem broju noćenja stranih turista, piše RTS.

(EURACTIV.rs)