Ekonomija

PRVA PREDSEDNICA EVROPSKE KOMISIJE KOJA JE POSETILA FILIPINE: Kakve je pregovore fon der Lajen pokrenula u Manili?

Autor Aleksandra Vrbica

Filipinski predsednik Markos je opisao Filipine i Evropsku uniju kao "partnere istomišljenike" sa "zajedničkim vrednostima demokratije, održivog i inkluzivnog prosperiteta, vladavine prava, mira i stabilnosti i ljudskih prava".

Izvor: EPA-EFE/AARON FAVILA/POOL

Evropska unija i Filipini će ponovo pokrenuti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini dok nastoje da ubrzaju "novu eru saradnje", rekla je u ponedeljak (31. jula) predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Pregovori su počeli 2015. sa tadašnjim filipinskim predsednikom Beninjom Akinom, ali su zaustavljeni dve godine kasnije, sa njegovim naslednikom Rodrigom Duterteom, čiji je smrtonosni rat protiv narkotika zategao diplomatske odnose sa Zapadom i izazvao međunarodnu istragu.

"Veoma mi je drago što smo odlučili da ponovo pokrenemo pregovore povodom sporazuma o slobodnoj trgovini", rekla je fon der Lajen novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Ferdinandom Markosom u Manili.

"Naši timovi će odmah početi da rade na postavljanju uslova kako bismo mogli da se vratimo pregovorima", rekla je ona, napominjući da sporazum o slobodnoj trgovini ima "ogroman potencijal za obe strane" u smislu poslova i rasta.

Evropska unija je četvrti po veličini trgovinski partner Filipina, a sporazum o slobodnoj trgovini bi bio drugi bilateralni sporazum Manile posle Japana.

Markos je opisao Filipine i Evropsku uniju kao "partnere istomišljenike" sa "zajedničkim vrednostima demokratije, održivog i inkluzivnog prosperiteta, vladavine prava, mira i stabilnosti i ljudskih prava".

Filipini uživaju status Generalizovani sistem preferencija plus koji im omogućava da izvoze 6.274 proizvoda u EU bez poreza, ali bi to trebalo da ističe krajem ove godine.

U okviru ove šeme, koja je proširena na zemlje u razvoju, Brisel smanjuje svoje uvozne dažbine na nulu za dve trećine kategorija proizvoda u zamenu za primenu 27 međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, pravima radnika, životnoj sredini i dobrom upravljanju.

Izvor: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA/POOL

Rat protiv narkotika

Posmatrači za ljudska prava i neki evropski poslanici pozvali su Evropsku uniju da zadrži produženje sporazuma za Filipine zbog Duterteove borbe protiv narkotika koja je odnela hiljade života.

Rat protiv droge se nastavio pod Markosom iako je on naglašavao veći fokus na rehabilitaciji, ali lokalna grupa za praćenje procenjuje da je više od 350 ljudi ubijeno otkako je preuzeo vlast u junu 2022.

Direktor Human Rights Watch-a za EU Filip Dam rekao je da je zabrinjavajuće što se fon der Lajen "ne može čuti kako se bavi pitanjima ljudskih prava i građanskih sloboda".

"Nemojte da pogrešite - stanje ljudskih prava na Filipinima je i dalje strašno", rekao je Dam u saopštenju.

"EU ne bi trebalo da gleda na drugu stranu i trebalo bi da poveže budući trgovinski sporazum sa konkretnim poboljšanjem rada i ljudskih prava i odgovornošću za prošla kršenja."

Zvaničnik EU je rekao novinarima iz Manile da je Markos preduzeo "važne korake" da poboljša stanje ljudskih prava u svojoj zemlji, iako je to i dalje "rad u toku".

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je Markosov položaj lidera "olakšao našu saradnju" čak iako su se pojavili i drugi imperativi, posebno potreba da Evropa i Filipini smanje svoje oslanjanje na trgovinu sa Kinom.

Fon der Lajen, prva predsednica Evropske komisije koja je posetila Filipine, rekla je da su dve strane "na teži način naučile cenu ekonomske zavisnosti".

Sporazum o slobodnoj trgovini bio je osnova za diverzifikaciju snabdevanja i takođe bi mogao biti "odskočna daska za novu tehnološku saradnju u cilju modernizacije šire ekonomije".

Ona je rekla da će EU obezbediti 466 miliona evra za pomoć Filipinima u razvoju "zelene energije" i reciklaže plastike, kao i da će obezbediti satelitske podatke kako bi se bolje pripremili za ekstremne vremenske prilike.

(EURACTIV.rs)