Ekonomija

PUTIN OBEĆAO TONE BESPLATNOG ŽITA AFRIČKIM ČELNICIMA: Da li će to pomoći u rešavanju prehrambene krize?

Ruski predsednik Vladimir Putin ponudio je besplatno žito za šest afričkih zemalja.

Izvor: EPA-EFE/Mikhail Metzel

Vladimir Putin rekao je afričkim liderima na konferenciji u Sankt Peterburgu da Moskva ulaže napore da spreči globalnu prehrambenu krizu nekoliko dana nakon povlačenja iz ukrajinskog sporazuma o izvozu žitarica.

"Naša zemlja će nastaviti da podržava siromašne države i regione, posebno svojim humanitarnim isporukama. Nastojimo da aktivno učestvujemo u izgradnji pravednijeg sistema raspodele resursa. Ulažemo maksimalne napore da sprečimo globalnu krizu sa hranom", rekao je Putin obraćajući se na konferenciji kojoj je prisustvovalo skoro 50 afričkih lidera i zvaničnika.

Kako je dodao, Rusija može da zameni ukrajinsko žito.

"U narednim mesecima ćemo moći da obezbedimo besplatne isporuke od 25.000 do 50.000 tona žitarica", rekao je Putin u govoru koji je prenela ruska televizija.

Kako je naveo, žitarice će biti isporučene u Burkinu Faso, Zimbabve, Mali, Somaliju, Centralnoafričku Republiku i Eritreju.

"Već sam rekao da naša zemlja može da zameni ukrajinsko žito, kako na komercijalnoj osnovi, tako i kao bespovratna pomoć afričkim zemljama kojima je napotrebnija, tim više što ove godine očekujemo još jednu rekordnu žetvu", rekao je on.

Rusija je, podsetimo, odbila da produži sporazum uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske prema kojem se ukrajinski izvoz žitarica isporučuje preko Crnog mora na globalna tržišta, uključujući Afriku, ublažavajući pritisak na cene hrane.

Izvor: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Ovo je zabrinulo afričke zemalje da će ostati bez hrane.

"Šačica donacija"

Na ovu temu govorio je i šef Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

On je rekao da će iznošenje miliona tona ukrajinskog žita sa globalnog tržišta dovesti do viših cena, a ove povećane cene "platiće svi, svuda, a posebno zemlje u razvoju."

Gutereš je rekao da su UN u kontaktu sa Turskom, Ukrajinom, Rusijom i drugim zemljama kako bi pokušale da ponovo uspostave sporazum, kojim je Ukrajina izvezla više od 32.000 tona žitarica, što je omogućilo da globalne cene hrane značajno padnu.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je u četvrtak da obećanje Rusije da će donirati žito afričkim nacijama ne predstavlja kompenzaciju za povlačenje iz sporazuma.

"Šačica donacija nekim zemljama ne može da zameni milione i milione tona izvoza žitarica koji pomažu da se stabilizuju cene hrane širom sveta", rekao je Žan-Pjer.

I Rusija i Ukrajina su glavni dobavljači žitarica. Oni su se pre godinu dana dogovorili oko sporazuma kojim su se tri ukrajinske crnomorske luke ponovo otvorile za izvoz hrane, nakon zatvaranja zbog rata. Rusija je sada odbila da obnovi sporazum, žaleći se da je njen sopstveni izvoz obustavljen.