Ekonomija

MOĆNA AMERIČKA BANKA DOLAZI U EVROPU? Plan je da krene iz Nemačke, a onda i da se proširi na druge zemlje EU

Američka banka JPMorgan planira da proširi poslovanje svoje internet banke Čejs (Chase) na Nemačku i druge zemlje Evropske unije, piše Rojters.

Izvor: EPA-EFE/Peter Foley

Da će se američka banka proširiti na Evropu, odnosno da će otvoriti poslovnice, saopštio je izvršni direktor Džejmi Dajmon za jedan nemački list, što je potez koji povećava konkurenciju na evropskom tržištu koje je već prepuno.

Rojters je izvestio o pripremama za taj potez, ali komentari generalnog direktora za nemački list Handelsblat objavljeni u petak predstavljaju prvu zvaničnu potvrdu.

U svom prvom "nastupu” van Sjedinjenih Američkih Država, JPMorgan je ušao na britansko tržište sa ponudom samo digitalne maloprodaje 2021. godine, a rukovodioci su nagovestili da im je cilj da to prošire na druge zemlje.

"Uvek nam je bilo jasno da želimo da proširimo Čejs ne samo u Velikoj Britaniji, već i u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama. Imamo ambiciozne planove", rekao je Dimon, dodavši da konkretan vremenski okvir još nije utvrđen. Portparol banke potvrdio je pisanje Handelsblata, ali takođe nije želeo da komentariše vremenski horizont planova.

Američke banke žele da nadoknade unosne, ali ponekad nestabilne prinose u investicionom bankarstvu stabilnijim prihodima, iako se suočavaju sa konkurentnim potrošačkim tržištem kojim dominiraju lokalni zvaničnici, gde su marže male, piše Rojters.

Sedište JP Morgana u Evropskoj uniji nalazi se u nemačkom finansijskom centru Frankfurtu. Banka je u Nemačkoj izgradila istaknutu poziciju u segmentu savetovanja, a planira da proširi poslovanje i privuče više srednjih kompanija koje čine "žilu kucavicu” nemačke ekonomije koje predvodi evropsku ekonomsku lokomotivu.

Dajmon je za Handelsblat izjavio da je uveren u uspeh.

"U Nemačkoj ‘Čejs’ još nije toliko poznat, ali u svetu je snažan brend. Takođe smo pouzdana banka, s jakim bilansom, i privatni klijenti to znaju", rekao je Dajmon za nemački list.

Prošle godine analitičari Dojče banke napisali su da, iako je izgledalo da će JPMorgan proširiti svoje poslovanje sa maloprodajom u EU, "zašto ima smisla širiti poslovanje sna globalnom nivou kada druge banke to nisu mogle da urade, a globalno regulatorno opterećenje je visoko?"

(EURACTIV.rs)