Ekonomija

Srbija i Italija: Povezivanje putem privrede

Izvor Promo

U srcu Evrope, Srbija i Italija ostvaruju snažnu privrednu saradnju koja iz godine u godinu beleži bolje rezultate.

Izvor: Promo

Spoljnotrgovinska razmena dve zemlje porasla je za 10,5 odsto u odnosu na 2021. godinu, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Da Italija predstavlja jednog od najvećih stranih investitora u našoj zemlji dokazuje činjenica da više od 1.700 italijanskih kompanija posluje na teritoriji Srbije u sektorima automobilske industrije, tekstila, građevinarstva i mnogim drugim.
A šta su dve zemlje donele jedna drugoj? Dok su italijanski investitori koji su našli dom u Srbiji, doneli su sa sobom tehnologiju, stručnost i nova radna mesta, Srbija je postala magnet za italijanske investicije, nudeći povoljan poslovni ambijent, mladu i obrazovanu radnu snagu, kao i geografsku poziciju koja je idealna za širenje tržišta.


Spoljnotrgovinska ramena između Srbije i Italije


Prema poslednjim dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2022. godini ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Italijom iznosila je 4,578.5 milijarde evra, što je za 10,5 odsto više u odnosu na 2021. godinu.
Ukupan izvoz iznosio je 1.992.1 milijardi evra i u odnosu na prethodnu godinu beleži povećanje od 8,3 odsto. Uvoz je iznosio 2,586.4 milijarde evra i beleži povećanje od 12,2 odsto u odnosu na 2021. godinu.
Neki od najvažnijih izvoznih proizvoda Srbije u Italiju u 2022. godini bili su pšenica, kukuruz, pneumatici, automobile itd. Kada se govori o najvažnijim uvoznim proizvodima iz Italije u Srbiju, to bi bili lekovi, proizvodi od plastike, keramičke pločice, bakar, cevi i creva itd.


Koliko je Italija uložila u Srbiju i koji su najvažniji međudržavni sporazumi?


Prema zvaničnim podacima Ambasade Italija u Srbiji, ukupna ulaganja iz Italije u Srbiju iznose preko 3 milijarde evra. Sektori u kojima se beleže ulaganja su bankarstvo, automobilska industrija i osiguranje.
Kada su u pitanju najvažniji međudržavni sporazumi (od ukupno 172 potpisana), samo neki od značaja za razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa su Sporazum o uzajamnoj administrativnoj pomoći između Vlade SR Jugoslavije i Vlade Italije u sprečavanju, istraživanju i suzbijanju carinskih prekršaja, koji je stupio na snagu 2010. godine; Sporazum između SM SCG i Vlade Republike Italije o saradnji u oblasti odbrane, koji je stupio na snagu 2006.; Sporazum o saradnji između Srbije i Italije u oblasti energetike; Sporazum o saradnji u oblasti ekonomskog, socijalnog i kulturnog razvoja između Republike Srbije i Regije Veneto, koji je stupio na snagu 2020. godine.


Zajedničke aktivnosti


Dve zemlje ostvarile su značajne zajedničke aktivnosti koje su pomogle unapređenju saradnje među državama. Među poslednjima su poslovni forum “Srbija-Italija“, organizovan u saradnji sa Udruženjem “Legacooperativa” januara 2019. Godine, “Forum sa poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije“, organizovan u saradnji sa italijanskom agencijom za trgovinu (ITA) i Ambasadom Italije u Srbiji 2023.
Poslovne zajednice Srbije i Italije imaju punu podršku najviših institucija i zvaničnika koji su ekonomiju stavili u vrh svoje agende, poruka je sa “Foruma za posolovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije” u Palati Srbija koji je okupio više od 800 privrednika, predstavnika institucija i asocijacija.

IZVOR : PKS