Ekonomija

PRONAĐENO ZLATO U OPŠTINI ŽAGUBICA: Otkriće je značajno i sa aspekta povećanja resursa i rezervi rude zlata u Srbiji

Ministarstvo rudarstva i energetike potvrdilo da je na lokalitetu Čoka Rakita u opštini Žagubica pronađeno bogato ležište zlata.

Izvor: Ilustracija/EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, potvrdila je da je na lokalitetu Čoka Rakita pronađeno bogato ležište zlata. Preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93%, navodi se u saopštenju ministarstva rudarstva i energetike.

“Potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije. Ono što bi trebalo napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja. Potrebno je kroz nova istraživanja potvrditi ove rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi. Otkriće je značajno i sa aspekta povećanja resursa i rezervi rude zlata u Republici Srbiji”, istakla je ministarka Đedović.

Rezultati istraživanja, navode u saopštenju iz ministarstva, koja su sprovedena u prethodnom periodu su ohrabrujući u smislu rezultata sa visokim sadržajem zlata, kao i mogućnosti dobijanja istog kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces. Potencijalno ležište daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu Timok kod Žagubice, koji se realizuje od strane kanadske kompanije Dundee Precious Metals INC koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata.

Čoka Rakita se nalazi u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok.

(EURACTIV.rs)