Ekonomija

KINU TRENUTNO MUČI PANDEMIJSKI “MAMURLUK”: Četiri glavna izazova sa kojima se suočava kineska ekonomija

Oporavak Kine gubi snagu u drugom kvartalu 2023. godine, što je izazvalo hitne pozive Pekinga za dodatnim podsticajima.

Izvor: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Druga najveća svetska ekonomija - Kina - porasla je za 6,3 odsto od aprila do juna u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci koje je u ponedeljak objavio Nacionalni biro za statistiku (NBS). Brojka je bila ispod očekivanja grupe ekonomista.

U poređenju sa prvim kvartalom, bruto domaći proizvod (BDP) Kine je od aprila do juna porastao samo 0,8 odsto. Značajno je usporio u odnosu na jednokvartalni rast od 2,2 odsto registrovan u prvom kvartalu.

Prošle godine, oštra blokada zbog koronavirusa izazvala je pustoš u drugoj po veličini ekonomiji na svetu, uključujući i finansijsko središte Šangaja. Ekonomija se snažno oporavila u prvom kvartalu ove godine nakon ukidanja pandemijskih ograničenja.

Međutim, niz ekonomskih cifara poslednjih meseci ukazuje na to da je zamah izbledeo. Podaci od ponedeljka, koji su pokazali značajno usporavanje potrošnje i poljuljano poslovno poverenje, ojačali su ideju da je rast zaista izgubio snagu.

“Nakon injekcije u prvim mesecima 2023. godine, pandemijski mamurluk muči oporavak Kine“, rekao je Hari Marfi Kruz, ekonomista, aludiraju na na početni nalet zaostale potražnje nakon ponovnog otvaranja.

Posojeće mere za oporavak ekonomije u Kini nisu dovoljne

Opadajući oporavak podstakao je Peking da uvede neke stimulativne mere, ali ih je “još očajnički potrebno“, dodao je Kruz.

Kako se Kina nosi sa usporavanjem, zabrinuti su globalni investitori i političari, uključujući američku ministarku finansija Dženet Jelen, koja je posetila Peking ranije ovog meseca.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

“Kina je veoma značajan uvoznik iz mnogih zemalja širom sveta, tako da kada kineski rast uspori, to ima uticaj na rast u mnogim zemljama i to vidimo“, rekla je ona novinarima tokom putovanja u Indiju.

Kineski juan je oslabio nakon objavljivanja ekonomskih podataka.

Četiri izazova sa kojima se suočava kineska ekonomija

Kineska ekonomija se suočava sa brojnim izazovima.

Prvo, potrošači su sve oprezniji u pogledu potrošnje. Podaci pokazuju da je maloprodaja porasla za 3,1 odsto u junu, što je znatno niže od 12,7 odsto u koliko je porasla u maju. To je bio najsporiji rast od decembra, kada je Peking ukinuo većinu svojih kovid ograničenja.

Drugo, privatne kompanije, koja su okosnica privrede i najveći izvor zapošljavanja, oklevaju da zaposle ili naprave nova ulaganja. Investicije u osnovna sredstva kao što su putevi i infrastruktura iz privatnog sektora su se smanjile za 0,2 odsto u prvoj polovini, u poređenju sa istim periodom pre godinu dana. Ovo se ubrzalo sa pada od 0,1 odsto u prvih pet meseci ove godine. Nasuprot tome, investicije državnog sektora su skočile za 8,1 odsto u periodu od januara do juna.

Nezaposlenost mladih dostigla je još jedan rekord. Stopa nezaposlenosti za one uzrasta od 16 do 24 godine dostigla je 21,3 odsto u junu, oborivši prethodni rekord od 20,8 odsto postavljen u maju.

Ta stopa bi mogla dodatno da se poveća, pre nego što postepeno padne posle avgusta, rekao je portparol NBS Fu Linghui na konferenciji za novinare u ponedeljak. On je rekao da će se pad nezaposlenosti desiti zbog toga što se očekuje da veliki broj studenata i drugih mladih koji traže posao uđu na tržište rada tokom sezone diplomiranja.

Izvor: EPA-EFE/WU HAO

Treće, tržište nekretnina i dalje je u problem zbog velikog pada. Investicije u industriju nekretnina pale su za 7,9 odsto u prvih šest meseci ove godine. Potražnja je takođe slaba, sa padom prodaje za 5,3 odsto u pogledu površine.

Na kraju, opadajuća globalna ekonomija dodatno je povećala nevolje Kine. Prema podacima carine objavljenim prošle nedelje, izvoz je u junu pao za 12,4 odsto, najbržim tempom u poslednje tri godine. Uvoz je opao za 6,8 odsto, što je gore nego što su tržišta očekivala.

Potrebno je ciljano ublažavanje

Da bi podstakla rast, Narodna banka Kine (PBOC) smanjila je nekoliko ključnih kamatnih stopa kako bi podstakla bankarske kredite.

Vlada je takođe produžila poreske olakšice za potrošače koji kupuju nova energetska vozila do 2027. godine, kako bi podstakla prodaju i proizvodnju na najvećem svetskom tržištu električnih vozila.

Analitičari, ipak, kažu da mere nisu dovoljne.

“Da bismo se suprotstavili upornim preprekama rasta, očekujemo više ciljanih mera ublažavanja u narednim mesecima, sa fokusom na fiskalne i stambene mere, ali i potrošnju“, rekli su analitičari Goldman Saksa u ponedeljak.

Liu Guokiang, zamenik guvernera PBOC-a, rekao je na konferenciji za novinare prošle nedelje da će centralna banka pojačati "kontraciklična prilagođavanja" kako bi podržala rast.

“Kontraciklične politike“ se odnose na mere namenjene suzbijanju efekata ekonomskog ciklusa. Na primer, zvaničnici mogu da dodaju meru za podsticanje ekspanzije tokom recesije ili pooštre bankarske kredite tokom ekspanzije.

On je takođe odbacio zabrinutost tržišta zbog pada cena, rekavši da kineska ekonomija nije u deflaciji i neće pokazivati znake pojave iste u drugoj polovini ove godine.

Okupljanje tehnoloških kompanija

Najviši kineski lideri su takođe ukazali na preokret u načinu na koji regulišu poslovanje tehnoloških giganata u zemlji.

Premijer Li Kiang se u sredu sastao sa rukovodiocima velikih internet kompanija uključujući Alibaba Group (BABA), Bitedance i PDD. Li ih je pohvalio kao “prethodnike ere“ i pozvao sve nivoe vlasti da pojačaju političku podršku za njih.

Izvor: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

U petak je sedam vladinih agencija zajedno objavilo dugo očekivana pravila koja regulišu industriju veštačke inteligencije u zemlji.

Neka ograničenja uključena u raniji nacrt su olabavljena, kao signal da vlada zauzima tolerantniji i podržavajući pristup tehnologiji u nastajanju, jer se takmiči sa rivalima u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država.

Akcije kineskih tehnoloških firmi su prošle nedelje ojačale nakon ovih vesti.

(EURACTIV.rs)